Vegetarisk uke på menyen i barnehagen.

For finnes det en bedre måte å få i seg grønnsaker enn når de kommer som suppe eller gryte? Den rare grønnsaken som barna vanligvis møter med skepsis, blir forvandlet til en deilig og lettspist rett full av godsaker.

Derfor har Barnas Matboks selvsagt et stort utvalg av supper og gryter. I tråd med våre verdier skal de oppfylle fire krav: de skal smake godt, ha riktig næringsinnhold, være prisgunstige og enkle å lage. Derfor er mange av disse oppskriftene basert på Toro Barnas Supper.

Næringsrik variant

For å lage Toro Barnas Supper har vi tørket grønnsakene, og blandet med resten av suppeingrediensene. Det gjør de perfekt for barnehagen. Det forteller ernæringsfysiolog Runa Spilling.

– Supper og gryter er i seg selv en god måte å få i seg viktige grønnsaker på. En skål med suppe eller gryte basert på Toro Barnas Tomatsuppe tilsvarer en av fem om dagen. Med lavt saltinnhold, uten mettet fett og mer grønnsaker er dette gode baser som er enkle og rimelige, sier Spilling.

Samling rundt gryta

Foruten fiskesuppen, er disse suppene uten gluten, laktose og de andre vanligste allergenene i samfunnet.

Det gjør det enklere å tilpasse måltidene til de diettbehovene barnehagene måtte ha, og alle kan spise sammen. Det er en stor fordel – for disse suppene er både næringsrike og enkle.

– I barnehagen synes vi at matglede og det gode fellesmåltidet skal være fokus for barna. At alle barna kan spise det samme vekker ofte nysgjerrigheten og villigheten til å smake på noe nytt, mener Spilling. Hun er opptatt av at supper og gryter fungerer godt som en måte å bli kjent med grønnsaker på.

– Mange barn kan være litt sarte for ulike konsistenser og blandet mat. Med en glatt grønnsaksbase vet du at barna får i seg noe grønt, og i tillegg kan man jo introdusere litt ekstra kokt, rå eller strimlede grønnsaker oppi suppen, eller kanskje som «dyppegrønnsaker» ved siden av.

Dette er en god måte å få inn mer grønnsaker og skape nysgjerrighet for dem, forteller ernæringsfysiologen.

– Supper og gryter er ypperlige måter å «kamuflere» grønnsaker på og bruke opp rester! Raspet eller moste grønnsaker gir fin sødme til de fleste supper og gryter.

I vår produktkatalog kan du lære mer om de fire forskjellige Toro Barnas Supper: Tomatsuppe, gulrotsuppe, blomkål- og brokkolisuppe og fiskesuppe.

Tilpasset smak – med stor fleksibilitet

Toro Barnas Supper er selvsagt også skreddersydd for barnas smaksløker. Dette er Toro-supper med en barnetwist, tilpasset både med tanke på ernæring og smak. Fordelen ligger nettopp i at smaken er mild, og at suppebasene gir stor fleksibilitet, forteller kokk Kenneth Johansen.

– Suppene er snille og milde i smaken, men har grunnsmak fra de velkjente TORO-suppene. Dette er virkelig supper som alle kan like!

Fleksibiliteten kommer godt med, forteller kokken. Med Toro Barnas Supper får dere stort spillerom til å improvisere på kjøkkenet, om dere vil det.

– Det er ikke noe problem å sette sitt eget preg på suppene. Tilsett ekstra krydder, grønnsaker, kjøtt, fisk eller annet snadder. Du kan dessuten redusere noe på væsken og bruke suppene som grytebaser, helt genialt på travle dager eller om du har rester fra gårsdagens måltid!

Godt og gøy

 Toro Barnas Supper kommer i fire ulike smaker: tomat, spinat, fisk og gulrot. Sidene de både kan brukes til å lage rene supper, og som baser i gryter, er det et stort utvalg deilige retter som kan lages. Med linser, erter og mais blir gulrotsuppen både mettende og deilig, mens denne fiskegryta er like lun og god på smak, som den er rask å lage!

Gjør gjerne en temadag utav suppene og grytene, og sett råvarene i fokus! Hva med å ha en grønn uke, hvor det står spinatsuppe på menyen en av dagene? Da kan dere også gjennomføre dette morsomme spinat-krympe-eksperimentet for å undersøke hva som skjer når de store spinatbladene legges i vann.

Eller hva med å ha en egen tomat-dag? Prøv tomater i ulike varianter: rå, som ketchup, som pure og så videre, og undersøk de ulike konsistensene. Snakk om at alle faktisk kommer fra den røde grønnsaken. Og så kan dere avslutte dagen med en klassisk tomatsuppe – eller denne tomatbaserte vegetargryta spekket med fargerike grønnsaker!

Deilige supper og gryter