– Enkelt å bestille, enkelt å planlegge og gode retter som er enkle å lage.

Det sier Cecilie Moe i Espira Spirea i Oslo. Barnehagen har brukt Barnas Matboks over lengre tid. De startet allerede våren 2020 – kanskje ingen perfekt timing for å komme i gang, men daglig leder Elisabeth forteller at tjenesten har fungert bra også under koronaåret.

– Barnas Matboks gjør det enkelt å planlegge. I starten var jeg litt i tvil om hvor mye vi måtte bestille, men det skulle bare litt prøving og feiling til før det satt.

Cecilie forteller at hun raskt kom inn i gode bestillingsrutiner. I en barnehage med over 70 barn fordelt på fire avdelinger, var det svært viktig for henne som ansvarlig for innkjøp.

– Når jeg planlegger, så planlegger jeg for et par uker frem i tid. Vi har noen faste retter som går igjen, og så bytter vi enkelt ut om vi skal ha et arrangement eller lignende.

Cecilie trekker særlig frem fleksibilitet som en stor styrke. At de fleste rettene er enkle å lage er til hjelp, men hun mener også at det er viktig at det finnes andre retter til enkelte begivenheter som for eksempel høytidsdager.

– Barnas Matboks hjelper meg å krysse av på alle bokser.

– Oversiktlig og enkelt å bestille

På Evje er Elisabeth Antonsen matansvarlig i storbarnehagen Espira Evje. De har brukt Barnas Matboks noen måneder, og valgte å fase tjenesten inn når de skulle komme i gang.

– Vi startet med 1-2 ganger i uken, for vi måtte alle bli vant med tjenesten. Nå serverer vi varmmat fra Barnas Matboks hver dag, og både ansatte, barn og foreldre er veldig fornøyd. For meg som matansvarlig er det deilig at det er så oversiktlig og enkelt å bestille.

Også Elisabeth forteller at det krevdes litt prøving og feiling i starten. Både med tanke på å finne ut hvor mye man skulle bestille – men også hvilke retter som passet til barnehagen.

– Vi var litt skeptiske til all hakkingen. Men derfor er det så greit at man bare kan bytte ut produkter som krever litt ekstra tid, og erstatte dem med et enklere alternativ.

Nyhet fra Barnas Matboks: Nå tilbyr vi ferdig oppkuttede grønnsaker i flere av våre oppskrifter

I tillegg til fleksibiliteten i tjenesten, forteller hun at Barnas Matboks også har gjort dialogen med foreldrene enklere. Foreldrene kan være trygge på at barna deres får næringsrik og god mat.

– For foreldrene er det veldig viktig at de vet at barna har fått et varmt måltid i løpet av dagen.

Men selv om selve maten selvsagt står i høysetet, trekker begge to også frem noe annet: Hvor enkelt det har blitt å planlegge etter de begynte med Barnas Matboks.

– Jeg bestiller til 170 barn, men opplever ikke at jeg bruker særlig mye tid. Det er en stor fordel at det er tydelig merket med allergener, og at det finnes flere vegetar- og fiskeretter, sier Elisabeth.

– Det er veldig deilig å bare ha et system som legger det inn for deg, forteller Cecilie.

Morsommere å planlegge

Enklere planleggingen gir også mulighet til å kose seg litt mer. Elisabeth forteller at nå regelrett gleder hun seg til å sette seg ned foran PC-en, og sette sammen en meny for de kommende ukene.

– Også er det kjempefint at jeg ikke har låst meg til et visst antall – hvis det er en uke det er ti barn borte, bare endrer jeg tallet ned. Det gjør det enkelt å planlegge, i tillegg til at det er bra for lommeboken og klima!

De er tydelig på at etter en tid med tjenesten, har Barnas Matboks blitt enklere å bruke. Selv om det alltid krever litt arbeid å endre rutiner, mener de at tjenesten har ført til at de har færre ting å tenke på rundt matlagingen.

– Det er også en stor fordel at det er kvalitetssikra med tanke på næringsinnhold. Det gjør oss trygge, og gir oss en følelse av å ryggen fri. Da kan vi jo forklare og forsvare matvanene våre i møte med foreldrene.

Hvordan komme i gang?

Begge to har tips til barnehager som lurer på om de skal starte høsten med nye matrutiner. Og selv om de jobber i to ulike barnehager, er rådene deres temmelig like:

– Hadde en kollega spurt meg hvordan de kommer i gang med Barnas Matboks, ville jeg sagt: Kjør på, det er bare å prøve! Det er enkelt å bestille, enkelt å lage og mat som alle liker. I tillegg er det ingen bindingstid, så om det ikke passer for dere er det bare å slutte, sier Cecilie på Espia Spirea.

– Jeg ville anbefalt dem å klikke seg inn på barnasmatboks.no og ta en titt. Der er det enkelt forklart hvordan man kommer i gang, og flere gode tips til menyer å starte med avslutter Elisabeth Antonsen.

 

Enkle oppskrifter å starte med