Hvordan supplere med Barnas Matboks? Espira Oreid forteller om sine erfaringer

Har barnehagen din en ambisjon om å minske matsvinnet – og samtidig sørge for at matrettene dere serverer er så sunne og kostnadseffektive som mulig? La deg inspirere av barnehagen Espira Oreid i Tistedal, som bruker Barnas Matboks som et supplement i menyplanleggingen.

Hvordan supplere med Barnas Matboks? Espira Oreid forteller om sine erfaringer

Fra bestilling til ferdige retter

Er du og barnehagen fysne på å teste ut Barnas Matboks, men er usikre på hva det innebærer og hvordan det fungerer? I denne artikkelen forteller vi deg alt du trenger å vite om hvordan dere kommer i gang, hva dere får, og hvordan bestillingen kan justeres etter deres behov.

Fra bestilling til ferdige retter

Et påskemysterium med en eggtyv kan bli en morsom påskeaktivitet i barnehagen

Sunne alternativer til påskegodt

Før-påsken er gjerne en tid med gøyale og spennende aktiviteter i mange barnehager. Her er tips til oppskrifter og aktiviteter dere kan bruke i barnehagen!

Sunne alternativer til påskegodt

Religiøse høytider i barnehagen

I Solvang barnehage i Sandefjord er Id- og Divali-markeringer like viktige som jul og påske. Her er noen erfaringer barnehagen har gjort seg med høytidsmarkering i barnehagen.

Religiøse høytider i barnehagen

Gøy å dyrke grønnsaker i barnehagen.

Gro egne råvarer i barnehagen

Med våren kommer sol og varme. Dermed er det ypperlige forhold for å begynne å dyrke planter og grønnsaker som barnehagen kan høste senere på året.

Gro egne råvarer i barnehagen

Skeptiske og kresne barn i barnehagen

Tips og triks

Hvordan får du barna til å smake på mat de "ikke liker"?

De rynker på nesen og sier «liker ikke» når du setter maten på bordet. Ernæringsfysiolog i Barnas Matboks og Orkla Foods, Runa Spilling, forteller deg hvordan du får kresne barn til å smake på maten i barnehagen.

Hvordan få barna til å smake på barn de "ikke liker"?

Fastelavn i barnehagen

Ingenting er som en fest i barnehagen. I Norge har fastelavn tradisjonelt vært avslutningen for karnevalet. Det feirer vi med boller, lek og moro!

Fastelavn i barnehagen

Gøy med karneval i Akebakken barnehage

Karneval i barnehagen

Karneval skal være gøy, lærerikt og billig. Det går nemlig an å arrangere karneval uten kjøpepress, kjønnsstereotypier og kommersielle kostymer. Her er rådene fra barnehagen som elsker sitt årlige tema-karneval.

Karneval i barnehagen

Grønnsaksskål er sunn snacks i barnehagen

Grønnsaker til barna

Grønnsaker finnes i mange forskjellige farger og former, og er kilde til masse næring for barna. La deg inspirere til nye grønnsaksretter!

Grønnsaker til barna

Valentinsdag i barnehagen

Valentinsdagen er grunnlag for mat og aktiviteter med kjærlighet og vennskap i fokus. Den 14. februar feirer vi med raushet!

Hvordan markere valentinsdagen i barnehagen

Matlaging med barna i barnehagen

Kan matlaging og måltider være med på å skape et fellesskap i barnehagen? Vi snakket med Marit Gjersvoll, rektor i Lavik barnehage, om deres erfaringer med mat i barnehagen.

Lag mat med barna i barnehagen

Turmat til barn

Vinteren er ypperlig for å ta med barna til solfylte akebakker eller på tur i en snøkledd skog. Her er noen tips til retter dere kan nyte på tur.

Turmat til barn

Samefolkets dag

Samefolkets dag finner sted den 6. februar og det finnes mange måter å feire det på.
Vi har samlet oppskrifter på tradisjonell samisk mat og aktiviteter som kan være med på å lage en perfekt feiring i barnehagen. Buorre álbmotbeaivvi!

Les mer her

Sammenhengen mellom mat og humør

Det er ingen ernæringspåstand knyttet til sammenhengen mellom mat og humør. Likevel er det trygt å si at både energinivå og humør påvirkes av jevnt påfyll og matglede.

Sammenhengen mellom mat og humør

Juleaktiviteter for barn i barnehagen

Jula er en spennende høytid for barna, og for de fleste er det nok nesten umulig å vente på julenissen, pakker og søtsaker. Men jula er mye mer enn som så – nestekjærlighet og det å hjelpe hverandre er viktige grunner til hvorfor vi feirer. Dessuten er det ikke alle barn som feirer jul. Omtenksomhet og samarbeid er fine verdier å ta utgangspunkt i når dere skal planlegge årets aktiviteter.

Juleaktiviteter for barn i barnehagen

Barnas Matboks gjør det enklere å servere sunn mat i barnehagen

Bli inspirert av høstens grønnsaker

Å spise frukt og grønt i sesong er bra for kloden vår, og dessuten smaker det mye mer enn eksporterte varer. Hvorfor ikke snakke litt om kortreist mat mens dere tilbereder noen av disse sesongvarene?

Bruk høsten som inspirasjon i matlagingen

Oppskrifter

Skummel mat til halloween-feiringen

Flere barnehager liker å diske opp med tradisjonsrike retter når høytider nærmer seg. Halloween er inget unntak, og denne dagen forbindes jo ofte med snop og søtsaker. Heldigvis er det ingen grunn til at maten vi serverer ikke skal være både sunn og næringsrik. Med disse skumle rettene setter dere prikken over i-en under barnehagens Halloween-feiring.

Skummel mat til halloween-feiringen

Nyttig

Hvordan komme i gang med Barnas Matboks? To barnehageansatte deler sine erfaringer

Det kan være utfordrende å komme i gang med nye matrutiner. Derfor har vi tatt en prat med to barnehager for å lære litt mer om hvordan de har opplevd overgang til å bruke Barnas Matboks.

Les hele saken her

Nyhet

Nå får du ferdig kutta grønnsaker i oppskriftene

Som en del av vår satsing på enkel, næringsrik kost åpner vi halvåret med å teste ut en nyvinning: Nå har vi lagt til muligheten for å få ferdig kutta grønnsaker i enkelte av våre oppskrifter – og vil gjerne høre hva dere synes!

Les mer her

Nyttig

Slik gjør voksnes oppførsel det enklere for barna å teste ny mat

Kan løsningen på å få barna til å teste fiskeretten være hvordan dere prater om den? Å spise mat er en sosial situasjon, hvor ord og kroppspråk kan gjøre underverker for hvordan barna opplever maten.

Les artikkel

Vegetarisk uke på menyen i barnehagen.

Nyttig

Grønnsaker er aller best flytende

Spørsmål: Hvordan får du grønnsakene til å gli lett ned hos store og små? Svar: Gjør de flytende – lag suppe eller gryte!

Grønnsaker er aller best flytende

Artikkelserie om smakssans

Ny artikkelserie: Hvordan få barna til å smake maten de ikke liker?

Mat er gøy, godt og viktig, men alle som har vært rundt barn vet at de ofte kan sette seg på bakbeina i møte med enkelte smaker. Derfor introduserer vi i Barnas Matboks nå en artikkelserie om maten barna elsker å hate – og hvordan man kan få dem til å teste maten de vanligvis lukker munnen til.

Hvordan få barna til å smake maten de ikke liker?

Gøy å dyrke grønnsaker i barnehagen.

Tips og triks

5 grønnsaker dere enkelt dyrker i barnehagen

Å lage grønnsakshage i barnehagen trenger verken å være spesielt vanskelig eller tidkrevende. Her er fem enkle grønnsaker dere kan dyrke og høste i løpet av sommeren.

5 grønnsaker dere enkelt dyrker i barnehagen

Artikkelserie om smakssans

Hvordan kan tidligere opplevelser påvirke hvilken mat barna spiser?

Smaksopplevelsen påvirkes ikke bare av maten i seg selv – men den er også påvirket av minner. Derfor er det viktig å være obs på at tidligere opplevelser med maten som ligger foran barna på tallerkenen kan være grunnen til at de nekter å spise.

Hvordan kan tidligere opplevelser påvirke hvilken mat barna spiser?

Barna i Solvang barnehage liker den sunne maten de lager på kjøkkenet

Nyttig

Raskere vei til sunnere mat i barnehagen

I Solvang barnehage lager kokken Hanne Thorstein Gjerdrum daglig varm mat til 85 barn – og lar dem gjerne få del i planleggingen av menyen på Barnasmatboks.no

Rask vei til sunnere mat i barnehagen

Grønne Grep

Lag miljøuke i barnehagen

Visste du at matproduksjon – og maten vi spiser står for om lag en fjerdedel av de globale klimautslippene? Vi i Barnas Matboks brenner for en bærekraftig utvikling – og klimasmart mat. Derfor lanserer vi nå en klimauke for å få med dere og alle barnehagebarna til også å bli klimareddere. Klimauken kan gjennomføres i barnehagen når dere måtte ønske!

Lag miljøuke i barnehagen

Voksen og barn gir hverandre en klem

Nyttig

Takknemlighet

Merkedager som farsdag, morsdag og Thanksgiving handler om å vise takknemlighet for mennesker vi har rundt oss i hverdagen. Hvem kjenner du at du er takknemlig for?

Takknemlighet

Glade barn i barnehagen som liker grønnsaker

Tips og triks

10 tips: Få barna til å spise mer grønnsaker

Strever du med å få de små til å spise frukt og grønt? Her er rådene som kan hjelpe deg.

10 tips: Få barna til å spise mer grønnsaker

Brødmåltidet i barnehagen kan serveres i mange varianter

Nyttig

Variasjoner med brødmat

Brødmåltidet kan varieres i det uendelige! Bare fantasien setter grenser for hva du kan ha på skiva.

Variasjoner med brødmat

Grønne grep

Miljøuke i barnehagen- Tips til aktiviteter!

Barn kan ofte bekymre seg om miljøet og klimaet. Derfor er det viktig at de også kan lære at de selv kan være med å utgjøre en forskjell – og at alle de små tiltakene de kan gjøre hver dag faktisk nytter! Å arrangere en miljøuke kan derfor være et lærerikt og morsomt tiltak for både ansatte, barn og foreldre.

Miljøuke i barnehagen – Tips til aktiviteter!

17.mai feiring i barnehagen

Oppskrifter

17.mai frokost i barnehagen

17.mai feiring med frokost i  barnehagen foregår landet rundt og innebærer ofte masse søtt og godt på bordet. Vi har samlet oppskrifter på litt sunnere godsaker som er perfekte til 17.mai frokosten i barnehagen. La deg inspirere!

17.mai frokost i barnehagen

Oppskrifter

Bake uten sukker

Her finner du noen av Barnas Matboks' oppskrifter som passer perfekt når barnehagen skal markere en spesiell anledning som bursdag, halloween eller avslutning – eller dere bare vil kose dere litt ekstra!

Til oppskrifter

Tips og triks

Slik lærer du barna å dele

«Nei, den er min!» En velkjent frase, både i barnehagen og i småbarnsfamilien. Det kan være utfordrende når barnet tviholder på en leke og nekter å gi slipp. Samtidig viser forskning at barn som er flinke til å dele har flere venner og klarer seg bedre sosialt. Så dette bør vi hjelpe barna med, både i barnehagen og hjemme. Men hva skal til? Hvordan skal vi egentlig lære barna om deling?

Slik lærer du barna å dele

Aktivitet

Ta med barna på oppdagelsesreise med sansene!

Hvorfor er gulroten oransje? Lukter poteten annerledes når den er kokt eller stekt? Gjennom sanseleker kan barna erfare og bli glade i sunne råvarer på en helt ny måte! Vi gir deg tips til aktiviteter der barna blir kjent med sansene sine.

Ta med barna på oppdagelsesreise med sansene!

I barnehagen lærer barna om grønnsakenes superkrefter

Tips og triks

Spis regnbuen!

Regnbuematen er godt for kropp, sinn og klode. Fargerike asjetter, sprø tygg og smak av søtt, surt og kanskje bittert. Vi snakker selvfølgelig om frukter, bær og grønnsaker – næringsrike og verdifulle matvarer der variasjonsmulighetene er stor i vår globale hverdag.

Spis regnbuen!

Varm mat eller brødmåltid i barnehagen, hva er best?

Nyttig

Brød og korn, eller varm mat – hva skal barna få?

Bør vi og barna våre spise brød hver dag? Er det ok å spise brød flere ganger om dagen? Kulturelt og historisk sett har kornprodukter vært viktige bidragsytere til både metthet og næringsverdi i det norske kostholdet. Vi startet med å bruke kornet til grøt, og etter hvert ble brødet mer og mer utbredt. I vårt moderne liv er det stadig flere som lurer på om kornbasert mat er fornuftig mat.

Brød og korn, eller varm mat- hva skal barna få?

Grøt er en favoritt på lunsjbordet i barnehagen.

Kokkens knep

Grøt- lett å lage, lett å like!

 Grøt er enkelt, billig og gir uendelige variasjonsmuligheter. La deg inspirere av våre tips!

Grøt- lett å lage, lett å like!

Barnas Matboks gjør det enklere å servere sunn mat i barnehagen

Nyttig

Bidrar til sunnere mat i barnehagen

Barnas Matboks skal gjøre det enkelt for barnehager å servere smakfull og næringsrik mat til de minste. – Det er positivt at næringsmiddelindustrien kommer på banen, sier leder i Kost- og ernæringsforbundet.

Bidrar til sunnere mat i barnehagen

Egg på menyen i barnehagen i påsken

Høytid

Påskens eggefest- eggets flerfoldige sider!

I gamle dager, før hønsehus med lys var oppfunnet, la ikke hønen egg om vinteren. Først når dagene ble lysere her i norden begynte de å verpe og dette skjedde ofte rundt påsketider. Dermed fikk nordmenn sine etterlengtede egg til påskens festligheter. I dag spiser nordmenn i snitt ca. 1 egg hver i løpet av påskedagene. Da er det kjekt å vite at et egg er en finfin bidragsyter til næringsstoffer i det helhetlige kostholdet.

Er egg sunt?

Eggmaling er en tradisjonsrik påskeaktivitet i barnehagen

Høytid

7 mystiske og morsomme påskeaktiviteter!

Egg, appelsiner og mysterier er gjengangere i norsk påskefeiring. Her er noen tips til påskeaktiviteter dere kan gjøre i barnehagen.

7 mystiske og morsomme påskeaktiviteter!

Nyttig

Kostrådene i barneversjon

Lurer du på hva som egentlig er riktig kosthold for barn? Her er helsemyndighetenes kostråd - i småbarnstilpasset versjon.

Kostrådene - tilpasset barn

Merkedager

Tips til halloween-feiring i barnehagen

Halloween er en god anledning til å gjøre noe litt utenom det vanlige i barnehagen, og her er noen morsomme aktiviteter som gjør dagen enda mer spennende og skremmende!

Se tips her

Merkedager

Fem gode tips til markering av FN-dagen

Verden er full av spennende land og kulturer. Norge har også blitt et land med større mangfold enn før. Å lære om mangfoldet er både gøy og viktig – og hvorfor ikke gjøre det på en spennende måte?

Se våre tips

Linsesuppe er et sunt og mettende vegetaralternativ i barnehagen.

Merkedager

Lag mat fra tre kontinenter

Mat er en glimrende måte å lære om andre kulturer på! Dra på jordomseiling i matens verden, og lag tre retter som både smaker godt og inspirerer til å lære om mangfold.

Lag mat fra hele verden

FN-dagen i barnehagen

Merkedager

FN-dagen i barnehagen

24. oktober er det FN-dagen, en dag som feires i mange barnehager. Dagen markerer at FN-pakten trådte i kraft 24. oktober 1945, og skal rette oppmerksomhet mot FNs mål og prestasjoner.

FN-dagen

Nyhet

Vi bytter til Idun usøtet ketchup

Idun usøtet er Norges første ketchup med nøkkelhullet. Den har verken tilsatt sukker eller kunstig søtning, og er kun tilsatt en veldig liten klype salt. Nå bruker vi kun Idun usøtet ketchup i oppskriftene på Barnasmatboks.no.

Les mer

Blåbær er stas for de fleste barnehagebarna

Ut på tur

Tid for å plukke blåbær – og andre spiselige ting i naturen

Hvor mange blomstertyper kan egentlig barn? Og vet de at blåbær ikke bare er å få tak i på butikken? Ta med barnehagen ut i naturen, og oppdag alt det spennende (og spiselige!) den har å by på!

Tid for å plukke blåbær – og andre spiselige ting i naturen

Grønne Grep

Å spise bærekraftig er bra for helsen!

FN sin mat og landbruksorganisasjon definerer et bærekraftig kosthold ved at det har lav innvirkning på miljøet, samtidig som det bidrar til å ivareta klodens matressurser slik at kommende generasjoner også kan nyte godt av et sunt og sikkert kosthold.

Å spise bærekraftig er bra for helsen!

Tenn lys til advent

Høytid

Vi tenner fire lys før jul, vet du hvorfor?

En av høytidene som markeres i barnehager landet rundt er jul, og mange har også aktiviteter i adventstiden. Ordet advent betyr ankomst, og i dag tenker mange på denne tiden kun som en hyggelig forberedelsesperiode før julaften er der med gave-utvekslinger og familiesamvær.

Vi tenner fire lys før jul- vet du hvorfor?

Bakedag i barnehagen

Aktivitet

La barna bake julen inn!

Bakedag i barnehagen er stor stas for barna. Julen byr på mange gode anledninger for å ta med barna på kjøkkenet, luciadagen, nissefest og julelunsj med foreldre, alle barnehager har sine tradisjoner. Noen voksne kjenner kanskje at de svetter litt ved tanken? Marit, Fagsjef matglede, deler sine beste tips.

La barna bake julen inn!

Aktivitetstips uterydding i barnehagen

Tips og triks

Tid for uterydding- 9 enkle aktivitetstips!

Vi har spurt barnehagestyreren, forskeren og miljørådgiveren om hvordan dere kan gjøre ryddejobben gøy, enkel og lærerik for barna.

Tid for uterydding- 9 enkle aktivitetstips!

Melkeallergi og melkeintoleranse er noen av plagene barn i barnehagen kan ha.

Nyttig

Melkeallergi vs. melkeintoleranse- hva er forskjellen?

Melk får oppmerksomhet både for sine positive egenskaper, men også fordi den kan skape negative reaksjoner hos enkelte personer. Hvorvidt reaksjonene er kraftige eller milde varierer fra person til person og alvorlighetsgraden vil også variere ut i fra årsaken til at man reagerer på melk. I dag og neste måned vil jeg fortelle litt om forskjellene mellom melkeproteinallergi og laktoseintoleranse som er de vanligste årsakene til at noen får uheldige reaksjoner på melkeinntak. Å kunne skille mellom disse to er ganske viktig for å kunne tilby barn riktig mat og sikre næringsinntaket i vekstfasen av livet.

Melkeallergi vs. melkeintoleranse- hva er forskjellen?

Reportasje

- Dere er gode forbilder

Barnehageansatte fra hele Østlandet fikk med seg inspirasjon, gode kostholdsråd og skryt for jobben de gjør da Barnas Matboks inviterte til barnehage-event i Oslo. Her deltok Helsedirektoratet, ernæringsfysiologer, kokker og mange engasjerte barnehageansatte.
Det er gøy å kunne samle så mange som brenner for mat i barnehager under samme tak.

Les om høydepunktene fra Barnas Matboks-eventet

Nyttig

Nye retningslinjer for mat i barnehagen

Torsdag 6.desember la Helsedirektoratet fram de nye retningslinjene for mat og måltider i barnehagen som skal erstatte retningslinjene fra 2007. De offisielle kostrådene ligger som grunnmur bak anbefalingene sammen med generell kunnskap om hygiene, spiseutvikling, pedagogiske rammer og matglede. I hovedtrekk er anbefalingene blitt tydeligere i språket og fått begrunnelse i retningslinjene. Det er også økt fokus på allergener, intoleranser og bærekraft.

Nye retningslinjer for mat i barnehagen

Nyttig

Dette bør du vite om glutenintoleranse

Barn med glutenintoleranse på avdelingen? Her er tips til hvordan du gjør måltidet trygt, og matvarene du bør være litt ekstra obs på

Dette bør du vite om glutenintoleranse

Dere trenger ikke dra på fisketur for at barna i barnehagen skal bli glad i fisk.

Tips og triks

Slik får du barna til å like fisk

Fisketaco, tur til fiskedisken eller fisk med konditorfarge. Det er mange knep som kan få barn til å bli mer nysgjerrig på fisk. Men det aller viktigste tipset er faktisk å smake.

Slik får du barna til å like fisk

Barn i barnehagealder trenger ikke salt for at maten skal smake.

Nyttig

Mat uten salt – går det an?

Visste du at nordmenn i gjennomsnitt får i seg det dobbelt av hva som er anbefalt saltmengde av Helsemyndighetene? Vi gir deg tips til hvordan vi kan lage god mat med mindre salt. 

Mat uten salt - går det an?

Nyttig

Hva er god ernæring for barn?

Hør vår kliniske ernæringsfysiolog Runa Spilling snakke om hva som er riktig ernæring for barn

Se video

Nyttig

Om våre oppskrifter

Det er mange betraktninger å ta når man laget mat til barn. Lurer du på hvordan vi har utviklet våre oppskrifter?

Om våre oppskrifter

Barnas tomatsuppe er en slager i barnehagen.

Grønne Grep

Kan posesuppe være et grønt og godt valg?

Suppene våre er laget med tørkede grønnsaker og andre råvarer som gjør dem til et godt og næringsrikt miljøvalg i hverdagen.

Kan posesuppe være et grønt og godt valg?

Nyttig

Er det bra for barn å spise mye brød?

Klinisk Ernæringsfysiolog Runa Spilling og kokk Kenneth Johansen snakker om brød for barn og riktige valg

Se video

Hva er den beste grønnsaken?

Se video

Barn hjelper til med brødmaten

Se video

La barna være med på matlagingen

Se video

Kresne barn blir plutselig ikke så kresen når maten spises i fellesskap

Se video

Barna tipser om lure matregler ved spisebordet

Se video

Ta barna med på oppdagelsesreise med sansene

Se video

Hva er sunn mat?

Se video

Hva er usunn mat?

Se video