Mat er gøy, godt og viktig, men alle som har vært rundt barn vet at de ofte kan sette seg på bakbeina i møte med enkelte smaker. Derfor introduserer vi i Barnas Matboks nå en artikkelserie om maten barna elsker å hate – og hvordan man kan få dem til å teste maten de vanligvis lukker munnen til.
Å lage grønnsakshage i barnehagen trenger verken å være spesielt vanskelig eller tidkrevende. Her er fem enkle grønnsaker dere kan dyrke og høste i løpet av sommeren.
Smaksopplevelsen påvirkes ikke bare av maten i seg selv – men den er også påvirket av minner. Derfor er det viktig å være obs på at tidligere opplevelser med maten som ligger foran barna på tallerkenen kan være grunnen til at de nekter å spise.
Hvordan kan tidligere opplevelser påvirke hvilken mat barna spiser?
I Solvang barnehage lager kokken Hanne Thorstein Gjerdrum daglig varm mat til 85 barn – og lar dem gjerne få del i planleggingen av menyen på Barnasmatboks.no
Visste du at matproduksjon – og maten vi spiser står for om lag en fjerdedel av de globale klimautslippene? Vi i Barnas Matboks brenner for en bærekraftig utvikling – og klimasmart mat. Derfor lanserer vi nå en klimauke for å få med dere og alle barnehagebarna til også å bli klimareddere. Klimauken kan gjennomføres i barnehagen når dere måtte ønske!
Merkedager som farsdag, morsdag og Thanksgiving handler om å vise takknemlighet for mennesker vi har rundt oss i hverdagen. Hvem kjenner du at du er takknemlig for?
Strever du med å få de små til å spise frukt og grønt? Her er rådene som kan hjelpe deg.
Brødmåltidet kan varieres i det uendelige! Bare fantasien setter grenser for hva du kan ha på skiva.
Barn kan ofte bekymre seg om miljøet og klimaet. Derfor er det viktig at de også kan lære at de selv kan være med å utgjøre en forskjell – og at alle de små tiltakene de kan gjøre hver dag faktisk nytter! Å arrangere en miljøuke kan derfor være et lærerikt og morsomt tiltak for både ansatte, barn og foreldre.
Her finner du noen av Barnas Matboks' oppskrifter som passer perfekt når barnehagen skal markere en spesiell anledning som bursdag, halloween eller avslutning – eller dere bare vil kose dere litt ekstra!
«Nei, den er min!» En velkjent frase, både i barnehagen og i småbarnsfamilien. Det kan være utfordrende når barnet tviholder på en leke og nekter å gi slipp. Samtidig viser forskning at barn som er flinke til å dele har flere venner og klarer seg bedre sosialt. Så dette bør vi hjelpe barna med, både i barnehagen og hjemme. Men hva skal til? Hvordan skal vi egentlig lære barna om deling?
Hvorfor er gulroten oransje? Lukter poteten annerledes når den er kokt eller stekt? Gjennom sanseleker kan barna erfare og bli glade i sunne råvarer på en helt ny måte! Vi gir deg tips til aktiviteter der barna blir kjent med sansene sine.
Regnbuematen er godt for kropp, sinn og klode. Fargerike asjetter, sprø tygg og smak av søtt, surt og kanskje bittert. Vi snakker selvfølgelig om frukter, bær og grønnsaker – næringsrike og verdifulle matvarer der variasjonsmulighetene er stor i vår globale hverdag.
Bør vi og barna våre spise brød hver dag? Er det ok å spise brød flere ganger om dagen? Kulturelt og historisk sett har kornprodukter vært viktige bidragsytere til både metthet og næringsverdi i det norske kostholdet. Vi startet med å bruke kornet til grøt, og etter hvert ble brødet mer og mer utbredt. I vårt moderne liv er det stadig flere som lurer på om kornbasert mat er fornuftig mat.
Grøt er enkelt, billig og gir uendelige variasjonsmuligheter. La deg inspirere av våre tips!
Karneval uten kjøpepress, kjønnsstereotyper og kommersielle kostymer? Ja, det går an. Her er rådene fra barnehagen som elsker sitt årlige tema-karneval.
Barnas Matboks skal gjøre det enkelt for barnehager å servere smakfull og næringsrik mat til de minste. – Det er positivt at næringsmiddelindustrien kommer på banen, sier leder i Kost- og ernæringsforbundet.
I gamle dager, før hønsehus med lys var oppfunnet, la ikke hønen egg om vinteren. Først når dagene ble lysere her i norden begynte de å verpe og dette skjedde ofte rundt påsketider. Dermed fikk nordmenn sine etterlengtede egg til påskens festligheter. I dag spiser nordmenn i snitt ca. 1 egg hver i løpet av påskedagene. Da er det kjekt å vite at et egg er en finfin bidragsyter til næringsstoffer i det helhetlige kostholdet.
Egg, appelsiner og mysterier er gjengangere i norsk påskefeiring. Her er noen tips til påskeaktiviteter dere kan gjøre i barnehagen.
Lurer du på hva som egentlig er riktig kosthold for barn? Her er helsemyndighetenes kostråd - i småbarnstilpasset versjon.
Halloween er en god anledning til å gjøre noe litt utenom det vanlige i barnehagen, og her er noen morsomme aktiviteter som gjør dagen enda mer spennende og skremmende!
Verden er full av spennende land og kulturer. Norge har også blitt et land med større mangfold enn før. Å lære om mangfoldet er både gøy og viktig – og hvorfor ikke gjøre det på en spennende måte?
Mat er en glimrende måte å lære om andre kulturer på! Dra på jordomseiling i matens verden, og lag tre retter som både smaker godt og inspirerer til å lære om mangfold.
24. oktober er det FN-dagen, en dag som feires i mange barnehager. Dagen markerer at FN-pakten trådte i kraft 24. oktober 1945, og skal rette oppmerksomhet mot FNs mål og prestasjoner.
Idun usøtet er Norges første ketchup med nøkkelhullet. Den har verken tilsatt sukker eller kunstig søtning, og er kun tilsatt en veldig liten klype salt. Nå bruker vi kun Idun usøtet ketchup i oppskriftene på Barnasmatboks.no.
Hvor mange blomstertyper kan egentlig barn? Og vet de at blåbær ikke bare er å få tak i på butikken? Ta med barnehagen ut i naturen, og oppdag alt det spennende (og spiselige!) den har å by på!
FN sin mat og landbruksorganisasjon definerer et bærekraftig kosthold ved at det har lav innvirkning på miljøet, samtidig som det bidrar til å ivareta klodens matressurser slik at kommende generasjoner også kan nyte godt av et sunt og sikkert kosthold.
En av høytidene som markeres i barnehager landet rundt er jul, og mange har også aktiviteter i adventstiden. Ordet advent betyr ankomst, og i dag tenker mange på denne tiden kun som en hyggelig forberedelsesperiode før julaften er der med gave-utvekslinger og familiesamvær.
Bakedag i barnehagen er stor stas for barna. Julen byr på mange gode anledninger for å ta med barna på kjøkkenet, luciadagen, nissefest og julelunsj med foreldre, alle barnehager har sine tradisjoner. Noen voksne kjenner kanskje at de svetter litt ved tanken? Marit, Fagsjef matglede, deler sine beste tips.
17.mai feiring med frokost i barnehagen foregår landet rundt og innebærer ofte masse søtt og godt på bordet. Vi har samlet oppskrifter på litt sunnere godsaker som er perfekte til 17.mai frokosten i barnehagen. La deg inspirere!
Vi har spurt barnehagestyreren, forskeren og miljørådgiveren om hvordan dere kan gjøre ryddejobben gøy, enkel og lærerik for barna.
Melk får oppmerksomhet både for sine positive egenskaper, men også fordi den kan skape negative reaksjoner hos enkelte personer. Hvorvidt reaksjonene er kraftige eller milde varierer fra person til person og alvorlighetsgraden vil også variere ut i fra årsaken til at man reagerer på melk. I dag og neste måned vil jeg fortelle litt om forskjellene mellom melkeproteinallergi og laktoseintoleranse som er de vanligste årsakene til at noen får uheldige reaksjoner på melkeinntak. Å kunne skille mellom disse to er ganske viktig for å kunne tilby barn riktig mat og sikre næringsinntaket i vekstfasen av livet.
Barnehageansatte fra hele Østlandet fikk med seg inspirasjon, gode kostholdsråd og skryt for jobben de gjør da Barnas Matboks inviterte til barnehage-event i Oslo. Her deltok Helsedirektoratet, ernæringsfysiologer, kokker og mange engasjerte barnehageansatte.
Det er gøy å kunne samle så mange som brenner for mat i barnehager under samme tak.
De rynker på nesen og sier «liker ikke» når du setter maten på bordet. Slik får du kresne barn til å smake på maten i barnehagen.
Torsdag 6.desember la Helsedirektoratet fram de nye retningslinjene for mat og måltider i barnehagen som skal erstatte retningslinjene fra 2007. De offisielle kostrådene ligger som grunnmur bak anbefalingene sammen med generell kunnskap om hygiene, spiseutvikling, pedagogiske rammer og matglede. I hovedtrekk er anbefalingene blitt tydeligere i språket og fått begrunnelse i retningslinjene. Det er også økt fokus på allergener, intoleranser og bærekraft.
Barn med glutenintoleranse på avdelingen? Her er tips til hvordan du gjør måltidet trygt, og matvarene du bør være litt ekstra obs på
Fisketaco, tur til fiskedisken eller fisk med konditorfarge. Det er mange knep som kan få barn til å bli mer nysgjerrig på fisk. Men det aller viktigste tipset er faktisk å smake.
Visste du at nordmenn i gjennomsnitt får i seg det dobbelt av hva som er anbefalt saltmengde av Helsemyndighetene? Vi gir deg tips til hvordan vi kan lage god mat med mindre salt.
Hør vår kliniske ernæringsfysiolog Runa Spilling snakke om hva som er riktig ernæring for barn
Det er mange betraktninger å ta når man laget mat til barn. Lurer du på hvordan vi har utviklet våre oppskrifter?
Suppene våre er laget med tørkede grønnsaker og andre råvarer som gjør dem til et godt og næringsrikt miljøvalg i hverdagen.
Klinisk Ernæringsfysiolog Runa Spilling og kokk Kenneth Johansen snakker om brød for barn og riktige valg