Glade barn i barnehagen som liker grønnsaker

Hvordan få barna til å spise mer grønnsaker?

Det er en frustrasjon mange kan kjenne seg igjen i, også de som står for middagen i barnehagen.
For fakta er at selv om kosten til de minste barna stadig blir bedre, og den på mange områder stort sett er i tråd med de statlige anbefalingene, er det fremdeles noen matvarer som kan være vanskelig å få barn til å spise mer eller mindre av.

Trenger mer grønt

Inntaket av frukt og grønnsaker er blant det som er for lavt i forhold til anbefalingen: 75 % av det voksne trenger.
Så hvorfor er det så vanskelig å få de små til å spise godsaker som blomkål og purre?
–Det at det er vanskelig å få barn til å spise en del grønnsaker, kan henge sammen med barnas smaksutvikling, sier Runa Spilling. Hun er ernæringsfysiolog og Barnas Matbokss egen kostholdsekspert.
–Små barn har langt sterkere smaksløker enn voksne, og kan oppleve sanseovertrykk, mener hun.

I starten kan det være lurt å bruke frukt og grønnsaker som har naturlig sødme.

Spilling forteller at det er en viktig jobb de matansvarlige rundt om i barnehagene bidrar til, når de jobber med å få opp appetitten på grønnsaker hos de små.
– Får du barn til å like og inkludere frukt og grønt fra tidlig alder kan det medvirke til et sunnere kosthold i voksen alder, sier hun, og peker til forskning som viser at gode kostvaner er avgjørende for å forebygge livsstilsrelaterte sykdommer senere i livet.

Introduser nye grønnsaker i mat barna liker

Gjenta smaksopplevelsen

Ifølge Helsedirektoratet bør man gradvis tilvenne barnet nye smaker og konsistenser fra den dagen de begynner med fast føde, før 2-5 års alderen. Om det setter opp en grimase med en gang, så betyr det ikke at smaken ikke faller i smak, men mest fordi det er noe nytt og ukjent for barnet. For de minste kan det derfor være en god ide, å prøve igjen med samme grønnsak ganske kort tid etter og gjøre barnet vant med den.
Akkurat hvilke smaker dette bør være sies ikke, men Runa Spilling råder til å vente med å kjøre for mye inn av uvante grønnsaker som for eksempel grønnkål, og heller konsentrere seg om mildere og naturlig søte klassikere som blomkål, gulrot og ovnsbakt paprika eller løk.

Her er 10 tips til hvordan du kan å få barna til å spise mer grønnsaker:

  • Introduser moste grønnsaker til smårollingene. Det gjør at de liker flere grønnsaker på kort og mellomlang sikt.
  • Gi de minste frukt og grønnsaker til hvert måltid, gjerne i en god konsistens, som ovnsbakt paprika, eller grønnsaker i en smoothie.
  • Del opp grønnsakene. Da spiser gjerne barnet mer. Ut på tur? Ha oppskåret frukt og grønt i matpakka.
  • Reintroduser den samme nye grønnsaken flere ganger til barnet med korte mellomrom. Selv kresne unger spiser mer av den da.
  • For de eldre barna er ikke dette alltid en vellykket strategi. La dem heller velge mellom to ulike grønnsaker.
  • La barna være med å kutte grønnsaker og bruk lek under tilberedningen.
  • Varier tilberedningen av grønnsakene. Stek, grill, kok, bak dem.
  • La barna få eksperimentere selv med smakskombinasjoner. – Server grønnsaker sammen med ulike dipper, og la barna selv få teste hva som smaker godt sammen. Lag for eksempel små mini-pizzaer, og la barna velge selv hvilke 3 grønnsaks-ingredienser de vil ha oppå pizzaen sin.
  • Bland grønnsakene sammen med annen mat. For eksempel vil litt blomkål i potetmosen, gi et hint av smaken og dermed en diskré eksponering
  • Husk: Barn etterligner voksne, så vær et godt forbilde og spis det du vil at barna skal spise uten å kommentere “godt/vondt”. Bestem dere for at i barnehagen er det ikke lov til å si «vil ikke smake». Alle må smake litt, hver gang.

Tips oss gjerne!

Har du et godt tips til hvordan du har fått barna i din barnehage til å elske grønnsaker? Send det gjerne til oss!
Ta kontakt