Gøy å dyrke grønnsaker i barnehagen.

Mitt inntrykk er at terskelen for å dyrke alltid blir høy fordi hverdagen i en vanlig barnehage er travel og de ansatte har mer enn nok å holde på med, sier Jiri Vana Stigen.

Han er gartner hos Geitmyra matkultursenter for barn, som jevnlig tar i mot barnehagebarn og pedagoger som vil lære mer om matens opprinnelse og om hvordan de kan dyrke selv. Men ifølge Vana Stigen trenger det ikke å ta all verdens av tid å lage en grønnsakshage – selv om plantene trenger både næring, vann, luking og ikke minst  –  kjærlighet.

Her er gartnerens tips til grønnsaker dere kan dyrke og høste før sommerferien:

Salat

Salat er enkelt å dyrke og kan dyrkes hele sesongen, direkte i jorden eller i dyrkingskasser. Jordtemperatur må være minst fem og maks atten plussgrader for at frøene skal spire.

- Slik gjør dere:
Så salat-frøene direkte i jorden, men husk å så den veldig grunt (0,5 cm) fordi frøene trenger lys for å kunne spire. Ha fra 0 til 25 cm mellom plantene og radene. Salaten tåler litt skygge, og siden gulrøtter bruker så lang tid på å vokse seg store, kan det være lurt å så litt salat mellom radene om dere skal dyrke begge deler. Da vil salaten utnytte den ledige plassen og man høster den før gulrøttene blir store og tar over plassen.
- Hvor ofte vanne?
Salaten liker fuktig jord, så vann ofte, slik at jorda holder seg fuktig hele tiden.
- Når kan det høstes?
Det er lurt å så salat i flere omganger gjennom sesongen, slik at man hele tiden kan høste litt og litt. Så fort bladene begynner å komme, er de spiselige, men for å få en stor salat kan det være lurt å vente litt før dere plukker fra den. La bunnen stå igjen når bladene er høstet, så vokser det etter hvert ut nye.
Tips: Har dere lite uteplass? Salat kan faktisk også dyrkes i potter inne. Husk lecakuler i bunnen under økologisk jord.

Reddik

Reddik er en fin grønnsak å dyrke sammen med salat, fordi de to trives så godt sammen. Reddik kan også sås i omganger slik at dere kan høste gjennom sesongen.

Gulrot

Det tar ca fem måneder frå såing til høsting av gulrøtter.
- Slik gjør dere:
1. Så frøene ganske grunt (1cm) i radavstand 30cm. Så fra rundt 17.mai til begynnelsen av juni.
2. Dekk med fiberduk så de ikke blir angrepet av gulrotflue. (Duken tas av i august)
3. Gulrøttene tynnes når plantene er ca 3-5cm lange. Det skal være 1-2 cm
mellom hver plante. Ikke gjødsle for mye, da får man kraftig gulrotgress og små røtter.
- Hvor ofte vanne?
Om det regner lite bør man vanne to ganger i uka, men det er bedre å vanne en gang og rikelig, enn å vanne litt og litt.
- Når kan det høstes?
Høst de første tidlige gulrøttene i august. Da får nabogulrøttene mer plass og vokser fortere.

Potet

Potet er en populær plante å dyrke blant de fleste barn, i følge Geitmyra-gartneren.
- Slik gjør dere:
1. Kjøp gjerne noen små poteter på butikken i begynnelsen av april og oppbevar dem inne til de får fine groer (utvekster red.anm).
2. Potetene kan settes i kasser eller i bed etter 17.mai. Ha ca 25 cm mellom hver potet og sett dem ca 10 cm ned i jorda.
3. Det er lurt å «hyppe» plantene når de har blitt ca 15 cm lange. Dra opp jord rundt plantene så de blir stående i en liten haug med jord. Dette gjør at plantene klarer å lage flere poteter.
- Hvor ofte vanne?
Overflaten kan godt være tørr, men om det er tørt 3-4 cm ned er det på tide å vanne. Vann heller mye og sjeldent enn lite og ofte.
- Når kan det høstes?
Forsøk å grave litt forsiktig rundt poteten i juli, for å se om dere kan ta opp tidligpoteter. Hvis dere vil vente til de er blitt større, kan dere prøve igjen i september.

Urter

Gartneren anbefaler flerårige urter som gressløk, mynte, oregano og timian. Tar man vare på dem, kan de holde seg i mange år i en kasse.
Urteplantene kjøpes fra gartneri og sås direkte i jorden. De bør stå på et solrikt sted.
- Hvor ofte vanne?
Én vanning i uka er nok. Det kan være lurt med litt jorddekke rundt plantene. Det gjelder alt man dyrker; litt gress, løv eller annet planteavfall.
- Når kan det høstes?
Når urtene er plantet, er det lurt å la dem vokse litt, så de får slått røtter og etablert seg. Høster man rett etter utplanting, svekker man plantene og begrenser deres levealder.

Hvorfor ikke bruke de dyrkede grønnsaken i maten? Se våre oppskrifter med blant annet poteter og gulerøtter: