Eggmaling er en tradisjonsrik påskeaktivitet i barnehagen

Opprinnelig er påsken en religiøs høytid som feires av både kristne og jøder. Jødene minnes at de ble frie etter langvarig fangenskap i Egypt, mens kristne markerer at Jesus døde på et kors og senere vendte tilbake til livet. Etter hvert har påsken fått et mer folkelig innhold, og mange barn gleder seg til faste tradisjoner med påskeverksted, hytteturer, aking og skigåing.

Før-påsken er gjerne en tid med gøyale og spennende aktiviteter i mange barnehager. Her er våre tips til påskegleder dere kan oppleve, utforske og lage sammen.

Et påskemysterium med en eggtyv kan bli en morsom påskeaktivitet i barnehagen

1. Eggmysteriet

Krim og mysterier er noe mange forbinder med påske. Så hvorfor ikke lage et lite påskemysterium i barnehagen?

Slik gjør dere:
- Mysteriet kan for eksempel være at noen har tatt påske-egget med det gode innholdet. Hvem kan det være?
- På forhånd har dere gjemt bort påske-egget, og laget lapper og spor rundt om i barnehagen som gir barna muligheter til å reflektere og resonnere rundt innholdet. Eksempler kan være:
- Egget er rundt. Hvilke andre runde ting har vi i dette rommet?
- Påskeegg-tyven har en favorittfarge som vi ofte ser i påsken. Hvilken farge kan det være? Hva er favorittfargen deres?
- Påskeegg-tyven er veldig glad i en spesiell grønnsak som dere også ofte spiser i barnehagen og som er oransje på fargen, lang på formen og vokser i jorden. Hvilken grønnsak er det? Hva er favoritt-grønnsaken deres?
- Påskeegg-tyven er ikke så stor, men den kan hoppe langt, mye lenger enn et menneske. Hvilke dyr er flinke til å hoppe? Hvor langt klarer dere å hoppe?

Gjør forskningslek med egg til en del av barnehagens aktiviteter rundt påske

2. Rått egg- uten skall

Barnehagen skal bidra til at barna får innsikt i matens opprinnelse og bli nysgjerrige på naturvitenskapelige fenomener. Det kan et egg være en god hjelper til. Et egg kan gå fra flytende tilstand til fast form vet at vi koker det eller steker det. Men det kan også være spennende å studere egget før vi knuser skallet. For hvordan ser det rå egget egentlig ut på innsiden?

Slik gjør dere:
1. Legg et egg i et syltetøysglass.
2. Fyll opp med 7 % eddik i nok mengde til at det dekker egget.
3. La blandingen stå over natta, dekk med lokk, men ikke skru helt igjen (pga gassutvikling).
4. Neste dag er skallet borte. Nå kan dere holde egget opp mot lyset og se plommen.
5. Prøv å snu forsiktig på egget og se om plommen skifter stilling.

En ny og spennende påskeaktivitet i barnehagen: Neglelakk på egg

3. Påskeegg med neglelakk

I denne varianten av påskeeggmalingen kan barna både bli delaktige i kjemiske prosesser, samt lære om gjenbruk og at det er viktig å bruke opp rester. Start noen uker i forveien med å be foreldre levere inn rester av gamle neglelakker.

Slik gjør dere:
1. Lag et hull i hver ende av egget. Hold over hullene og rist kraftig på egget. Sett munnen mot det ene hullet og blås ut innholdet i en bolle. Dette er gøy for barna å prøve selv, men passer best for de eldste.
2. Fyll et lite kar med vann
3. Drypp dråper fra ulike neglelakker i vannet. Neglelakken vil ligge som en film oppå vannet
4. Bruk et redskap (som tåler flekker) til å røre rundt i vannet
5. Slipp det tomme egget oppi karet og bruk redskapet til å dytte det forsiktig rundt
6. Løft egget ut på et bakepapir og la det tørke
For de minste barna kan det være fint å bruke isoporegg og maling.

Har dere fått mye egg-innhold til overs? Hvorfor ikke lage en omelett til lunsj?

Skal barnehagen lage påskeverksted er fjær i alle farger en selvfølge.

4. Påskehare og påskekylling av pappkrus

Med denne aktiviteten kan barna øve fantasien og lære at en ting kan bli til noe helt annet ved hjelp av kreativ sans. Utgangspunktet er hvite pappkrus. I tillegg trenger dere maling og tusjer i ulike farger, piperensere i oransj og hvitt, ark i hvitt og farger som oransj og rosa, fjær i gult og rosa eller hvitt. Øyne til å lime på er gøy, men du kan også bare tegne dem.

Slik gjør dere:
1. Mal kruset til kyllingen gult, klipp en oransj papirtrekant og lim den midt på koppen. Lim på klør i piperens, tegn/lim på øyne og putt gule fjær oppi koppen.
2. Klipp smale ører i hvitt papir og samme form men litt mindre i rosa papir. Lim de rosa ørene inni de hvite og lim på bak på koppen. Klipp en rund snute av det rosa papiret, og lim midt på framsiden av koppen. Klipp seks like lange lengder av piperenserne, og lim på tre på hver side av snuten i vifteform. Tegn på øyne.

Spennende for barna i barnehagen å se naturen som våkner til nytt liv.

5. Nytt liv i naturen

I den kristne påskefortellingen feirer de kristne død som ble til liv, men det er ikke bare gjennom religiøse fortellinger vi markerer nytt liv. For nå begynner naturen å våkne fra vinterdvalen og fra krinker og kroker vokser det frem planter og yrer i småkryp. Ta med sansene ut på tur og se hvordan nytt liv vokser frem!

Slik gjør dere:
Gå på krypjakt i naturen! Ta med en gammel isboks eller annen lys boks, pinsett og forstørrelsesglass. Løft på steiner, se under røtter og bark og på veltede stammer. Løft noen av insektene dere finner opp i isboksen og studer dem under forstørrelsesglasset. Hvilken form og farge har de? Hva spiser de? Hvorfor gjemmer de seg under steiner?

Ringlek med appelsin er en enkel aktivitet å gjennomføre i barnehagen.

6. Den som appelsinen har

I Norge er appelsinen en selvsagt rekvisitt i påsken. (Hvorfor det har blitt sånn, kan du lese om nederst i artikkelen). I denne leken er appelsinen blitt til en magisk ønske-kule, og den som har kulen får oppfylt ett ønske.

Slik gjør dere:
1. Alle sitter i ring sammen. En av de voksne starter med å trille appelsinen av gårde til ett av barna.
2. Barnet som får appelsinen får bestemme hvilken sang dere skal synge eller hvilket eventyr dere skal lese. Når ønsket er oppfylt, trilles appelsinen videre til neste barn. Leken kan gjøres over flere dager slik at alle barna til slutt har fått oppfylt ett ønske.

Appelsin hører til i påska, også i barnehagen,

7. Appelsin-duftlys

Skallet fra appelsin går fort i søpla, men her kan barna i stedet lære om hvordan skrot kan bli til noe vakkert og nyttig.

Slik gjør dere:
1. Skjær forsiktig av den øvre halvdelen av skallet rundt appelsinen
2. Bruk en skje, og dytt den forsiktig på innsiden av skallet rundt appelsinen, slik at du presser appelsinen ut av skallet.
3. Smør appelsinformen med litt olje, det samme gjør du med veken.
4. Fyll det tomme appelsinskallet med flytende stearin og legg i en veke. Merk at andre enden av veken bør knyttes til et stativ over lyset, slik at veken holder seg i midten.

Etter ca 5 timer er lyset stivnet.

Hvorfor påske og appelsin?

  • Tidligere var det helst rundt påsketider at vi i Norge fikk importert de aller søteste og beste appelsinene fra landene rundt Middelhavet der de ble dyrket. Og siden påske er tid for kos og nytelse er det kanskje ikke så rart at appelsinen snart ble en fast tradisjon?

Oppskrifter til påskemarkeringen

Dele: