Bakedag i barnehagen

Fagsjef Matglede, Marit Marvik, Orkla Foods Norge

«Rekk opp hånden alle de som liker å bake»!  Når jeg har spurt barn om dette, har de sett litt rart på meg, før hendene spretter i været. Akkurat som det er noe å spørre om!  Som voksen vet jeg at det kan være krevende å sette i gang bakegjengen. Ikke minst å holde interessen oppe i alle faser ­- også i en kjedelig «heve- og steketid». Det hjelper godt med en liten smakebit underveis.

Tradisjon tro

For meg er juleforberedelser med matglede eller matglede med juleforberedelser en kjempestor porsjon av selve julen. Gode tradisjoner blir flettet inn dagens gjøremål og skaper forventning og entusiasme hos barna. Sett av nok tid og la de få oppleve julestemning via bakegleden.

Bakedag i seg selv er en juletradisjon og ofte er det også et oppspill til en festdag i barnehagen. Kanskje dere planlegger julefrokost eller nissefest? Er det flere ting som skal på bordet ville jeg startet med gjærbaksten, som trives utmerket i fryseboksen. La barna være med å pakke dem godt inn og merke dem.

Små bakegrupper

Er bakedagen godt forberedt vil dette gå som en drøm. Planlegg dagens gjøremål med en oppskrift dere skal lage og sørg for at dere har alt av ingredienser og utstyr før dere setter i gang.

Lag små grupper. Start med håndvask, la de håpefulle skjønne hvor viktig det er å vaske hender! Dette trenger både liten og stor en påminnelse om. La de veie og måle opp ingrediensene, elte og kna eller røre det hele godt sammen. Og glem ikke det å få smake litt, det lærer dem mye om veien frem til resultatet.

Har dere liten plass på kjøkkenet kan en voksduk tiltenkt matlaging gjøre et spisebord til bakebord. Vaskes denne godt mellom bruk er det en ypperlig måte å utvide kjøkkenkapasiteten på.

Lite eller ikke sukker

I desember er det spesielt mange festlige anledninger som gjerne betyr ekstra søtsaker, men er det egentlig det søte i seg selv som utgjør julekosen? Min erfaring er at så lenge barna spiser god, sunn mat er ikke det søte noe tema. Det er forventningene og det vi lager ut av disse anledningene som betyr noe. Oppskriftene vi har laget til Barnas Matboks er proppfulle av kos, men er kanskje litt grovere og har lite eller ikke noe sukker. Menneskekroppen venner seg raskt til lite søtt. Prøv selv!

Jeg har plukket ut noen gode oppskrifter til bakedag i barnehagen under. Ta med barna og gi det et forsøk 🙂

Grove lussekatter til luciadagen i barnehagen

Til luciadagen

Grove lussekatter

Det kan være lurt å bake lussekatter en dag dere har tid og legge dem i fryseboksen. Skriv på poser eller bokser med navnet til barna som har laget dem, så kan de voksne på selveste Luciadagen smake på akkurat en som sønnen eller datteren har laget.

Grove lussekatter

Rundstykker i pepperkakeformer

Glad i deig

Grove rundstykker i fine former

Dette er gøy! Hjelp de håpefulle med å kjevle en god, passe tynn deig. Bruk alle de fine pepperkakeformene du har og trykk ut dagen lunsj. Makrell i tomat og leverpostei smaker ekstra godt på et hjerte eller en stjerne. Alle de morsomme variantene kan med hell fryses til en annen dag.

Grove rundstykker i fine former

Nam nam

Eplesnurr med kanel i julesvingen

Disse grove og søte små kan trygt serveres til julefesten. Følg oppskriften, men dryss gjerne 1-2 ss kardemomme også over syltetøyet og eplebitene – før det rulles sammen. Siden det snart er jul: Legg en og en eplesnurr i muffinsformer av papir med julemotiv.

Eplesnurr med kanel i svingen

Perfekt til julelunsjen

Festscones

Disse er supergode og tar kort tid å bake. Flott med deig som hever med bakepulver, den kan bare røres sammen og stekes. Hør på fine julesanger, kanskje det er et vers eller to som skal trenes på til foreldrene kommer?

Festscones!

Tips og triks!

Tannstikkere: For at Per og Kari skal finne igjen sine vakre bakekunster, er det et godt tips å bruke tannstikkere i tre. Få tak i dem uten smak. Skriv navnet til den håpefulle på med en kulepenn og stikk den i deigen. Da er det lett som en plett å finne igjen ferdig stekt rundstykke eller kake.    

Flere oppskrifter til julekosen

Dele: