Varm mat eller brødmåltid i barnehagen, hva er best?

Kornet som vokser på åkrene består av kjerne, skall og kime som til sammen utgjør en liten næringstett pakke. Dette kornet kan vi benytte som det er, eller vi kan velge å male eller valse det og vi kan velge om vi vil ha med skallet eller ikke. Sammenligner vi siktet hvetemel (kun kjernen) med sammalt hvetemel (hele kornet inkludert skall) ser vi raskt at det er næringsmessige forskjeller og at det sammalte melet er en klar vinner med:

  • 4 ganger så mye kostfiber
  • 3 ganger så mye jern og sink
  • dobbelt så mye av vitaminene riboflavin, niacin, tiamin, B6 og folat, samt mineralet selen

Visste du at...

  • At et grovt brød (75 %) bakt på sammalt hvete og vann inneholder omtrent like mye jern som stekt ytrefilet av storfe? Brødmat har lenge vært en av de kvanitativt viktigste kildene til jern for nordmenn

Sammenligner vi grovt brød med andre karbohydratfavoritter; ris og pasta, kommer brødet best ut med tanke på fiber, B –vitaminer og en del mineraler. Fullkornspasta vil selvfølgelig ligge tettere opp mot brødet da den er laget av hele kornet. Et varmt barnemåltid består som regel av en karbohydratkilde sammen med kjøtt/fisk/fugl og grønnsaker. Det samme prinsippet gjelder for brødmåltidet. Et måltid med grovt brød (karbohydratkilden), fornuftig pålegg og grønnsaker er et godt sammensatt måltid. Statens første kostholdsråd oppfordrer i tillegg til variasjon som gjelder både varme og kalde måltid:

 

Ha et variert kosthold med mye grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter og fisk, og begrensede mengder bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker

 

Varm mat kan være sunt og næringsrikt, men også usunt og næringsfattig, det samme gjelder for brødmåltidet. Et varmt måltid i løpet av dagen kan bety mye for trivsel og kan bidra til variasjon i kosten, men brødmåltidet er hverken farlig eller usunt, så lenge det er satt sammen fornuftig!

 

«Korn eller ikke korn, det var liv eller død»  Knut Hamsun, Markens Grøde

Oppskrifter

Dele: