De grønnsaksvaflene skal vi teste neste gang vi skal på tur! De tror jeg barna vil like.

Pedagog i Montessori Barnehage i Holmestrand, Kari Jansen og kollega Tetyana Rones har begeistret smakt seg gjennom et bugnende bord av grønnsaker, frukt og sunne lunsjretter på Barnas Matboks barnehage-event på Skøyen i Oslo.

Sammen med et åtti-talls besøkende fra andre barnehager på Østlandet har de to pedagogene tatt turen fra Holmestrand for en formiddag fylt med kunnskap og inspirasjon til hvordan man kan få sunn, riktig og god mat i barnehagen – på en enkel måte.

Kari og Tetyana fra Holmestrand Montesorry-barnehage er fornøyd med Barnas Matboks

Bedre tid: I barnehagen til Kari og Tetyana i Holmestrand har tjenesten Barnas Matboks gitt dem bedre tid til å lage måltidene sammen med barna i matlagingen: –Vi sparer tid på at ikke vi trenger å sende noen på butikken to formiddager i uken, forklarer de to.

Ønsket tips til flere matretter

Og det er nettopp mer inspirasjon til matlagingen som er hovedgrunnen til at Montessori-barnehagen siden nyttår har valgt å teste ut Barnas Matboks varierte menytilbud, på Barnasmatboks.no, i sin barnehage.

Vi har så lett for å lage det samme hele tida, så det har vært fint å få inn litt nye menyer, forklarer Kari, som etter noen måneders testing med Barnas Matboks gir tommelen opp.

Det har vært veldig positivt. Barna liker maten, og så er det kjekt for oss å kunne vite at de får i seg alt de trenger av næringsstoffer, påpeker hun.

Påvirker nesten alle barn

De mange mytene rundt hva som egentlig er et sunt og riktig kosthold for små barn, var tema i flere av formiddagens foredrag.

I sin gjennomgang av myndighetenes retningslinjer for barnehager, anerkjente seniorrådgiver Eva Rustad de Brisis i Helsedirektoratet at det nok kan føles som mye å sette seg inn i for travle barnehageansatte, men at det likevel er viktig å følge dem.

Hvorfor? Jo, fordi:

  • Norske barn spiser omlag 3000 måltider i løpet av sin tid i barnehage.
  • I denne perioden inntar barna 40-60 % av sitt daglige energiinntak i barnehagen.
  • 9 av 10 barn i Norge går i barnehage.

Det betyr at dere når nesten alle norske barn. Og vi vet at å fremme gode vaner fra tidlig alder er viktig for hva slags vaner du tar du med deg videre i livet, påpekte hun.

Enkle løsninger for allergier og dietter

Seniorrådgiver Eva Rustad de Brisis er spent på Barnas Matbokss tilbud til barnehager

Spent på Barnas Matboks: – Fra helsedirektoratets ståsted er det viktigste at kommersielle aktører følger retningslinjene og offisielle kostråd, sånn at barnehagene kan være trygge på at når de velger en sånn løsning, så får de god, sunn og trygg mat i barnehagen sin. Og ut fra det jeg har sett så langt, ser det ut som de får det her, og det er bra, mener seniorrådgiver Eva Rustad de Brisis.

Flere deltakere kom i etterkant av innlegget hennes bort for å lufte bekymringer og spørsmål om hvorvidt de gjør det riktige i sin barnehage.

Det er mange som er redd for at det blir for komplisert, forklarte Rustad de Brisis.

Ikke minst er det de siste årene blitt mange spørsmål om allergier og dietter knyttet til religiøse eller kulturelle hensyn.

Jeg prøver å si at miljø, livssyn og lommebok kan henge godt sammen og at det finnes gode løsninger, for eksempel ved å velge gode linsegryter. Og hvis barna har lyst på kjøtt, kan man steke opp noen kyllingbiter ved siden av som man kan ha oppi. Det behøver ikke være så veldig komplisert, men det krever litt kunnskap.

Brødmåltid også greit

Seniorrådgiveren i barne- og ungdomshelse ved Helsedirektoratet roste den viktige jobben som gjøres av matansvarlige rundt om i barnehagene.

Selv om det varierer stort i ressurser, er det masse ting som skjer der ute. Det vanligste for mange er nok at barnehagen serverer et brødmåltid om dagen, og varm mat 1-2 dg i uka. Og det er helt greit, understrekte Rustad de Brisis.

Det viktigste er å legge til rette for gode måltidsopplevelser med gode, aktive voksne som bruker og benytter måltidet som en pedagogisk arena og inkluderer alle barna i et fellesskap.

Det kan man gjøre uansett hva slags budsjett man har.

Utfordrer på grønnsaker

Selv om det i all hovedsak gjøres mye bra i barnehagene, gjenstår det noe jobb.

Flere kunne vært litt flinkere til å servere grønnsaker, og enda litt mer grovt brød. Og det er fortsatt litt å gå på når det gjelder bevissthet rundt feiringer i barnehagen. Ikke at man nødvendigvis skal være sukkerfrie, men at man er bevisst på hvor mange anledninger man feirer, og ser året som en helhet, forklarte Rustad de Brisis.

Det er sikkert også noen som kan utnytte det pedagogiske potensialet i måltidet litt mer enn de gjør i dag. Når de først er pålagt å ha pedagogiske temaer knyttet til mat, er det stort potensiale i å utnytte måltidet som en ressurs, i stedet for at det blir en tidstyv. Men ellers er det veldig mye bra som gjøres, roste hun.

Fra teori til måltid

Ernæringsfysiolog Runa Spilling fra Barnas Matboks

Viktige for barna: –Foreldre er barnas viktigste forbilder – og DERE er på mange måter barnas andre hjem. Derfor blir dere også viktige forbilder fra den første dagen barna er hos dere, mente ernæringsfysiolog Runa Spilling.

Hvordan går man så fram for å lage oppskrifter som både skal følge helsemyndighetenes kostråd til punkt og prikke – og samtidig smake bra?

Klinisk ernæringsfysiolog og Barnas Matboks’ kostholdsekspert Runa Spilling fortalte med et smil om hvordan hun hadde vært den «strenge» i prosjektet, og holdt de andre i ørene slik at alle har holdt seg innenfor offentlige retningslinjer og anbefalinger.

Og det var ikke helt uten skepsis at Barnas Matboks’ kokk Kenneth Johansen ble med i prosjektet.

For når du er far til fem, så vet du også at selv om du klarer å omsette teorien om alle de sunne og riktige matvarene til enkle og rimelige matretter, så er det til syvende og sist én avgjørende ting som skiller suksess fra fiasko:

Vil barna spise maten som før, eller vil de blånekte?

Johansen analyserte de rettene han pleide å servere hjemme. Som pastaretten med kjøttdeig og tomatsaus. Hvordan gjøre den sunnere, men beholde en god smak?

Jeg byttet kjøttdeig med kyllingkjøttdeig, og reduserte mengden. For at den skulle mette like mye tilsatte jeg linser, squash og paprika. Så reduserte jeg salt og sukker og tok bort tomatpuréen. Så serverte jeg det hjemme – og det var ingen som stussa.

Suksess, med andre ord.

Det viser at det er mulig å gjøre en endring uten at barna går «bananas», utfordret Barnas Matboks-kokken.

Små grep stor endring

Det kunne Runa Spilling skrive under på, og supplerte med tall som viste at den lille endringen kollegaen hennes gjorde med matretten sin, var ganske så virkningsfull: *Fiberinnholdet økte med 128 %

*90 % mindre salt

*90 % mer grønnsaker

*58 % mindre fett

*75 % mindre mettet fett

Du hadde like mye proteiner som i den forrige versjonen, og litt mer karbohydrater, noe som er bra for de små som vokser, konkluderte hun blidt.

Barnas Matboks-kokk Marit serverer gultotsuppe til barnehageansatte.

Sunt og godt: På eventet serverte Barnas Matboks-kokk Marit blant annet gulrotsuppe, seifilet, grønnsaksbolle og grønnsaksvafler til lunsj. En liten smakebit fra Barnas Matboks’ oppskriftsunivers for barnehager.

Stort energibehov hos barn

Ernæringsfysiologen var tydelig på at helsebegrepet som i samfunnet rundt oss formidles til voksne, er et helt annet enn det man bør tenke på i barnehagen.

Barn er i vekstfase, vi voksne er i vedlikehold. Energibehovet er 2-3 ganger så stort hos barn per kilo kroppsvekt, sammenlignet med oss voksne. Så vi skal ikke være redd for fettet, for de trenger energi. Det er et balansert og praktisk kosthold vi trenger.

All mat er lovlig, både den fornuftige, og den ikke fullt så fornuftige en gang imellom, beroliget hun det frammøtte publikummet, som også ble utfordret til å se på egne matvaner rundt barna:

Deres smaksløker er enda ikke blitt vant til et høyt innhold av salt og sukker. De smaker enda matens naturlige smaker. I våre oppskrifter har vi derfor fokusert på å få ned saltinnholdet. Det er viktig for barnehagens ansatte å ha med seg når dere lager, serverer og spiser mat. Så spis med et smil, uten å ta frem saltbøssen!

Ønsker tips fra barnehager

Barnas Matboks’ målsetting er å være et tilbud både for de som har lavest budsjett og få kjøkkenfasiliteter i barnehagen, til de som har egen kokk og kjøkken. For å få til dét, oppfordret kokk Johansen alle de fremmøtte om å sende inn sine råd og innspill.

Har dere gode, sunne alternativer til retter, så send oss gjerne tips, så kanskje vi kan videreutvikle dem, avsluttet han.

3 barnehager om Barnas Matboks

  • – Når jeg skal gå hjem, sier ungene: Hvorfor skal du gå hjem nå, vi vil ha mer mat! Kjøkkenansvarlig Kristin fra Mamma Mia barnehage på Kløfta synes det er en glede å jobbe med Barnas Matbokss menyplanlegger.
  • – Det er veldig lettvint at man får menyen, det står hva man skal gjøre, og man kan bare plotte inn antall barn i bestillingen. Montessori barnehage Holmestrand har brukt Barnas Matboks siden nyttår og trekker frem både inspirasjon til matlaging og lettvint bestilling som fordeler.
  • – Nå begynner det å bli en del av hverdagen. Nå går til og med en del foreldre inn på siden, så de vet hva ungene skal ha til lunsj når de kommer om morgenen. Da er vi på vei! Solvang barnehage i Sandefjord, med kokken Hanne i spissen, har vært pilotbarnehage i Barnas Matboks-prosjektet og har kommet langt i involvere både ansatte, foreldre og barna i mat og måltider.

Tips oss!

Send din barnehages beste tips og oppskrifter til Barnas Matboks-kokkene.
Vi vil gjerne høre fra deg
kontakt@barnasmatboks.no