Brød, pasta, lomper og bakverk – mange barnefavoritter inneholder gluten, som dessverre ikke alle mager tåler. De fleste av oss er klar over glutenrisikoen i disse, men i virkeligheten er det er langt flere matvarer å være obs på, som du kanskje ikke visste at kan inneholde gluten.

Legen bestemmer

Temaet glutenintoleranse er i seg selv et aldri så lite minefelt. For samtidig som mange har medisinske årsaker til at de ikke tåler gluten, finnes det også dem som mener at de reagerer på gluten uten at undersøkelser har bekreftet dette.
Også i barnehagen kan det være flere meninger rundt dette temaet, både blant barn og foreldre. Så hvordan skal du som ansatt forholde deg til det?
I følge ernæringsfysiolog Runa Spilling i Barnas Matboks og Orkla Foods er det en god tommelfingerregel å lytte til det legen sier.

– Ingen barn skal ha kostrestriksjoner med mindre en lege eller autorisert helsepersonell har sagt det, understreker Spilling.

Glem trender

Glutenfritt kosthold har lenge vært en «trend», men faktum er at glutenholdige kornsorter inneholder viktige næringsstoffer som er alfa omega for barn i vekst. Får barna for lite av disse kan det ha konsekvenser for deres normale vekst og utvikling.
– Selv om et barn sier det har vondt i magen etter å ha spist et glutenholdig måltid kan det gjerne være andre årsaker til dette. Eller kanskje de bare mener at de er mette? Ikke la voksentanker om intoleranser ta overhånd slik at gode næringskilder blir tatt vekk fra kostholdet til barnet, er Spillings råd.

Ha alternativer i bakhånd

Hva gjør du dersom foreldrene står på sitt og likevel vil at gullungen skal spise glutenfritt?
Spilling råder til å ha naturlig glutenfrie alternativer i bakhånd, som for eksempel havregrøt, ris eller poteter.
– Hvis foreldrene mener barna skal være glutenfrie, kan det være utfordrende for personalet i barnehagene å fortelle at de ikke kan ta hensyn til dette. Da kan du jo heller si at dere har kokt havregrøt som alternativ til frokosten, som jo er naturlig glutenfritt. Har barnet cøliaki må havregrynene som benyttes til grøten være merket med «glutenfritt», forteller Spilling.

Det er ikke alltid lett å vite hva som inneholder gluten. Derfor er det alltid lurt å sjekke innholdsfortegnelsen før du serverer mat til barna som ikke tåler det. Til de fleste matvarene kan du heldigvis finne glutenfrie alternativer i butikken.

Egne redskaper og egen hylle

For de barna som har legens godkjennelse for et glutenfritt kosthold, er første huskeregel når det gjelder matlaging å holde glutenfrie produkter adskilt fra de glutenholdige. Dette er særlig viktig dersom barna har påvist cøliaki. Spilling forteller at Cøliakiforeningen har gode retningslinjer for hvordan du bør gå frem i en barnehage.
– Ha egne redskaper som skjærefjøl og brødrister, som kun brukes til glutenfrie produkter. Det kan være lurt å ha en egen glutenfri hylle i barnehagen. Gjerne på et litt høyt sted slik at du unngår at glutenholdige råvarer detter ned i f.eks. en skuff som åpnes etter at man har hatt hvetemel på benken, sier hun.

Ikke separer barna

Selv om selve maten må tilberedes separat, er det viktig å huske på at dette ikke betyr at barna skal separeres fra de andre. Ikke la barnet som har cøliaki føle seg utenfor. Fokuser på å normalisere det å ikke kunne spise gluten, med å fortelle barna hvorfor det er slik.
– Dersom du ufarliggjør det at noen kan spise gluten og noen ikke, så vil du lære barna å sette ord på ting, påpeker ernæringsfysiologen, og gir et eksempel på hvordan du kan snakke med barna:
– Du kan si noe sånt som at «legen har fortalt Kari at hun ikke kan spise vanlig brød. Hvis hun spiser det kan magen få skade på seg. Oda har ikke fått denne beskjeden og kan fint spise helt vanlig brød. Vi er mennesker, vi er forskjellige, og det trenger ikke være noe problem med det.»

Lære om kroppens funksjoner

Spilling synes det er fint at barna lærer at kropper er levende.
–Det er normalt å få litt luft eller oppleve mindre ubehag innimellom. Det er først når dette vedvarer over tid, og/eller påvirker barns totale næringsinntak i den grad at utviklingen bremses, at det må begynne å undersøke mer nøye, avslutter hun.

Obs-maten

Obs-maten:

  • Havregryn (er naturlig glutenfritt, men de med cøliaki må ha den som er merket med «glutenfritt»)
  • Soyasaus
  • Cous-cous og bulgur
  • Noen typer pølser
  • Noen typer leverpostei
  • Noen ferdigsauser, dressinger og buljonger
  • Sprøstekt løk
  • Ferdigprodukter av kjøtt og fisk

Visste du at...

…all mat som inneholder gluten skal være merket med dette? Dette gjøres ved at glutenholdige råvarer utheves i ingredienslisten slik at de enkelt kan identifiseres.

Tips oss!

Har du tips eller erfaringer med glutenintoleranse i barnehagen som kan være fine for andre å vite om? Send dem gjerne til oss!
Ta kontakt