Egg på menyen i barnehagen i påsken

Friskmelder egget

Ernæringsfysiologen friskmelder egget og understreker at egget er en finfin bidragsyter til næringsstoffer i det helhetlige kostholdet. Spesielt eggets effekt på kolesetrol har vært omdiskutert.

 

Egg og kolesterol

Det har vært usikkerhet rundt om egg har en farlig effekt på kolesterol, med bakgrunn i at eggeplommen inneholder kolesterol. Mye kolesterol i blodet øker risikoen for sykdom i hjerte- og karsystemet. Da man fant ut at eggeplomme har et relativt høyt innhold av kolesterol, konkluderte mange enkelt og forståelig nok med at “spiser du egg vil blodkolesterolet og risikoen for hjertesykdom øke”. Siden dette har vitenskapen gått videre og friskmeldt egget (i normale doser) for de aller fleste av oss.

 

Mettet fett og kolesterol

Med økt kunnskap om fordøyelsessystemet og dets funksjoner er mettet fett blitt pekt ut som en større risiko for å påvirke blodets innhold av kolesterol. Mer mettet fett i kosten antas å gi økt produksjon av kolesterol i leveren, derfor er det kjekt å sørge for at fettprofilen i kosten er god for å få et mer gunstig kosthold. Staten anbefaler oss at maksimalt 10 % av all energien vi spiser skal komme fra mettet fett.

 

Egg til barnehagebarn

Det er derfor ingen grunn til å utelukke egget som en næringsrik bidragsyter til barnas kosthold i barnehagen. For egg er det ingen mengdeanbefalinger, utover at vi alle bør etterstrebe å spise et variert kosthold med basis i planteriket. Egget er en god kilde til kvalitetsproteiner og en rekke ulike vitaminer. Samtidig som det kan både heve, binde sammen, tykne, glanse og farge maten!

I tradisjonell påskeånd kan dere la barna oppdage egget, både gjennom lek og som mat. Under har vi samlet gode og næringsrike oppskrifter med egg. Kanskje du også er på utkikk etter inspirasjon til spennende påskeaktiviteter til barna?

Spis egg med god samvittighet og prøv gjerne en ny vri:

  • Egg kan tilberedes på utallige måter! Vis barna hvordan det kan posjeres, stekes, bakes, kokes eller pisket
  • Bak egget inn i et rundstykke, stek og ha med på påsketur.
  • Putt egg i grøten for ekstra næring til turen. Se oppskrift på påskegrøt nederst
  • Grove pannekaker med egg og litt appelsin er en fin frokost til de små (og store). Smaker også ekstra godt stekt på primus på skiturens lunsjstopp
Eggmaling er en tradisjonsrik påskeaktivitet i barnehagen

Påsketips

7 Morsomme påskeaktiviteter i barnehagen

Aktiviser barna med morsomme og mystiske leker til påske! Du trenger ikke mer enn et egg eller en appelsin, eller så kan du arrangere en lettvint og superspennende eggjakt!

7 morsomme påskeaktiviteter!

Gode oppskrifter med egg til barnehagen

Dele: