Hvorfor feirer vi fastelavn?

Fastelavn stammer fra det nedertyske ordet for “kvelden før fasten”, og var del av en tredagers festperiode bestående av fastelavnssøndag, blåmandag og askeonsdag. Fastelavnssøndag, som også ble kalt fleskesøndag, var dagen man skulle fråtse og spise seg mett til fasten.

For Norge, og store deler av Nord-Europa, har fastelavn også vært markeringen på avslutningen av karnevalet. Derfor er det perfekt å kombinere med karnevalsaktiviteter i barnehagen!

Fastelavnsboller til barna

Den siste kvelden av festperioden skulle man spise ekstra godt for å gjøre seg klar for fasten. Dermed kom de mettende fastelavnsbollene med krem og bær inn i bildet.

I tillegg til å være visuelt vakre er alltid boller en slager i barnehagen. Server gjerne med ekstra frukt for å gjøre måltidet litt sunnere!

Oppskrift på fastelavnsboller

Gøy med karneval i Akebakken barnehage

Lek og moro med fjærkledd bjørkeris

Fra gammelt av var det også masse lek og moro på fastelavnssøndag, noe som passer godt for barna. Selv om våpenleker og sverddans kanskje ikke er i tiden, så er både utkledning og ansiktsmaling like populært i dag som det var da.

En annen morsom aktivitet for barna er å lage bjørkeris. Dette stammer fra de hedenske vårfestene og er enkelt å lage! Alt du trenger er kvister, ståltråd og den pynten du selv ønsker. Fargerike fjær fra hobbybutikker, serpentiner og utklipt fargekartong gjør virkelig susen!