FN-dagen i barnehagen

Dagen har blitt feiret siden 1948. FN-dagen er en ypperlig anledning til å lære barnehagebarn om ulike land, kulturer, flagg og spennende matretter. Mange bruker dagen til å tilberede mat fra alle verdens hjørner, og gir barna muligheten til å smake på «ny» og annerledes mat.
Runa Spilling, klinisk ernæringsfysiolog i Orkla Foods, oppfordrer til å sette matkultur på timeplanen denne dagen:

FN-dagen er en fin anledning for å lage forskjellige matretter fra de ulike medlemslandene. Her kan man utfordre foreldre til å lage små retter hjemme eller ha matlagingsverksted med de litt større barna. Oppskriftene bør være relativt enkle og kanskje er det smart å lage noen retter som kan fryses til tur? For eksempel piroger med spennende fyll, foreslår Spilling.

Bruk gjerne krydder som barna ikke er vant med fra før, men pass på at maten ikke blir for sterkt krydret. I tillegg bør maten være enkel å spise, også for de minste barna.

Velg gjerne grønnsaksbaserte retter med små innslag av rimelige proteinkilder som bønner, linser, egg og meieriprodukter. Da får du smakfulle varianter av matretter som spises over hele verden tipser hun.

Barnehagen kan ha temadag

Også Arnt Steffensen, leder i Kost og ernæringsforbundet, mener 24. oktober er dagen for å sette verdens mat på bordet.

FN-dagen er en god anledning til å lære barna om ulike land, tradisjoner og kulturer. Barnehagen kan for eksempel ha en temadag, der de kan lære om hvordan barn har det i enklere samfunn og landsbyer. Da får de høre at verden er annerledes enn i Norge, og at vi mennesker spiser ulik mat.

 

Består barnehagen av tre til fire avdelinger, kan hver avdeling velge et land som de skal presentere for resten av barnehagen. Barna kan besøke hverandres «land», lære om kulturen og smake på ulike matretter.

Velg gjerne land fra både Europa, Asia, Afrika og Amerika, så de ulike verdensdelene blir representert. Det er fint om barna får høre om hvordan samfunnet fungerer i en liten landsby – et helt annet sted i verden. På denne måten får barna forståelse for at det er store forskjeller i verden, spesielt med tanke på maten vi har tilgang til, sier Steffensen.

Han forteller at FN-dagen kan kobles til FNs internasjonale barnedag, som er 20. november. Denne dagen har som formål å bevisstgjøre barn over hele verden om deres rettigheter.

Alle barn i verden har rett til nok mat og drikke, og dette er det også fint å snakke med barnehagebarna om, foreslår Steffensen.

Han legger til at flere av FNs bærekraftsmål handler om nettopp mat og helse. Et av målene er å utrydde sult og sikre god helse. Også dette kan man snakke med barna om:

Ikke gjør det for komplisert, men fortell barna om hva slags mat som sikrer god helse og at det finnes ulike måter å tilberede maten på, forslår Steffensen.

Hva med å kombiner mat fra ulike land

Runa Spilling anbefaler å kombinere mat fra ulike land, da kan man snakke om mangfold og hvordan kulturer fint kan blandes.

For eksempel kan dere lage linseburgere med indisk krydder og potetbåter i ovnen, kanskje med barbecuesaus. Da blir matretten en blanding av tradisjoner fra Asia og USA, tipser hun.

For barna er det mye å lære om de ulike landenes mat. Kanskje vet barna hva som er tradisjonskost i Norge? Kanskje er det barn med annen opprinnelse som har annen mat?

Lær barna navnene på de ulike rettene på landets språk. La dem gjerne delta i tilberedningen dersom maten lages i barnehagen, foreslår Spilling.

Sjekk ut vår FN-dag-spesial: Tre retter fra tre kontinenter 

For barna er det spennende med nye smaker, og retter de aldri har hørt om før.

Dere kan gjøre det morsomt ved å gi maten navn, snakke om landet matretten kommer fra og hvor hovedingrediensen vokser eller bor.

Et tema kan også være hvorfor akkurat denne matretten ble til.

For eksempel var lapskaus en «resterøre» der man blandet sammen det man hadde tilgjengelig av kjøtt og grønnsaker. Dette for å bruke all maten som var tilgjengelig og unngå matsvinn, forteller Spilling.
For å skape matglede er det fint at barna får prøve ut de ulike rettene, sette ord på hva maten smaker og hvilken konsistens den har. Kanskje kan en voksen begynne å smake og si noe om hva maten minner om? På denne måten skapes interesse.

  • Som regel er det enklere for barn å smake på ny mat i barnehagen enn hjemme. Det å spise i et fellesskap er sunt og stimulerende for barn med tanke på nye smaker, sier Spilling og fortsetter:
  • Om alle ansatte stiller med positiv innstilling og avtalen er at ingenting smaker vondt, men at det er greit å like noe mindre enn noe annet, gir det et godt grunnlag for de små. Dessuten liker barn ofte mye mer enn vi voksne liker å tro, så la dem fortsette å smake mye forskjellig mat!

Er du interessert i flere tips til aktiviteter? Se våre fem tips til morsomme måter å lære om FN og verden på i barnehagen her. 

Tips til hva barnehagen kan servere på FN-dagen

Disse aktivitetene kan sette stemningen på FN-dagen

  • Heise FN-flagget.
  • Syng en sang dere mener passer for dagen
  • Lære om flagg fra flere land
  • Lage flagglenke
  • Sanglek om flagg og land
  • Lære bokstaven/lyden F og N