– Barnas Matboks, hva er det?

BarnasMatboks er en skreddersydd tjeneste som gjør måltdisplanleggingen i barnehagen mye lettere. Med planleggingsverktøyet vårt kan du enkelt planlegge og bestille næringsrike og kvalitetssikrede måltider for hele barnehagen, spesielt tilpasset barnas smaksløker, og eventuelle allergier og matintoleranser. 

I måltidsplanleggeren vår har du oversikt over både ingredienser, næringsinnhold og budsjett til hver eneste måltid. Velg blant 150 oppskrifter, som vi stadig oppdaterer og fornyer sammen med vårt ekspertteam. Alle våre oppskrifter er basert på nasjonale retningslinjer for mat og matservering i barnehage, og vår misjon er å levere retter som er sunne, gode, enkle og tidsbesparende!

– Hvordan er oppskriftene utviklet?

Fordi vi vil at rettene våre skal gi næring både kropp, sjel og sinn, bruker vi mye tid på å skape oppskrifter som både er varierte og næringsrike. Derfor er 2 av 5 oppskriftene våre vegetariske, 2 av 5 basert på fisk, og 1 av 5 på kjøtt eller fugl. Er du nysgjerrig på hvilke oppskrifter du har å velge mellom? Sjekk ut oppskriftsbiblioteket vårt!

Vi vet at å utvikle smaker som appellerer til de aller minste kan være en utfordring, særlig når man også må tenke på fordeling av karbohydrater, proteiner og fett. Vi i Barnas Matboks gjør alt dette for deg, og det med fokus på kutte mengden tilsatt sukker, salt og mettet fett, og øke mengden frukt og grønnsaker.  

Er du nysgjerrig på energifordelingen i oppskriftene du har plukket, kan du sjekke den ut i ukesmenyen, og på den måten følge med på om din barnehage overholder de nasjonale kostholdsanbefalingene. 

– Hvordan bestemme matmengde og antallet porsjoner?

Energibehov og matinntak varierer fra barn til barn basert på alder, vekst, apetitt og energinivå. Når vi beregner porsjonsstørrelse, tar vi hensyn til at mengden mat barn spiser fra dag til dag kan variere. Det er også viktig å ta i betraktning at barn i større grad enn voksne styres av kroppens naturlige energireguleringer. Å la barna lytte til kroppen slik at de kan lære seg å reagere på disse mekanismene på en naturlig måte, er viktig. 

I utviklingen av oppskriftene våre er alle disse faktorene tatt hensyn til, og porsjonsmengden vi har landet på er etter vår erfaring et godt utgangspunkt for de aller fleste barnehager. For å unngå unødvendig matsvinn kan vi beregne oppskriftene på antall barn og barneporsjoner i hvert enkelt avdeling i din barnehage. Det eneste vi behøver fra deg er at du registrerer antallet barn i hver av avdelingene i barnehagen inne på Barnehageinnstillinger. Der kan du også endre antallet porsjoner, dersom du ser at det er behov for justeringer.

– Hvordan fungerer måltidsplanleggeren og budsjettfunksjonen?

Måltidsplanleggeren vår skal være enkel for deg å bruke. I tillegg er den designet slik at all viktig informasjon lett kan deles med ansatte og foreldre. Vi hjelper deg med å planlegge måltider dag for dag, uke for uke, og å plukke ut varene du trenger til oppskriftene. Er det behov for å supplere med ekstra produkter, hjelper vi deg med det og. Har du ikke tid til å planlegge hvilken mat som skal serveres dag for dag? Da kan du legge hele menyen rett i handlekurven, og vite at vi tar hånd om smak, variasjon, kvalitet og næring. 

Ved å bruke budsjettfunksjonen vår kan du følge med på hvor mye penger din barnehage har brukt så langt i måneden. Du velger selv hvor stort budsjettet skal være, og enkelt endre på det inne på brukerkontoen deres. Jo mer vi vet om din barnehage, jo bedre blir tjenesten, og derfor har vi gjort det enkelt å legge til flere avdelinger dersom dere a) skal ha levering til ulike hus eller innganger, eller b) skal ha felles levering, men ønsker flere forskjellige menyer. Er det mange voksne som spiser sammen med barna, eller er det mange barn som er borte en uke på grunn av ferie eller sykdom, kan antallet porsjoner alltid justeres inne på barnehageinstillingene. Legger du i tillegg budsjettinformasjon inn på deres konto, kan vi hjelpe deg med å holde kontroll på det som er igjen av budjsettet. 

Er budsjettfunksjonen vår ukjent farvann for deg? Her kan du lese mer om hvordan du bruker dette nyttige verktøyet. 

– Hvordan blir bestillingen levert?

Vår samarbeidspartner, Servicegrossistene, leverer hele din bestilling i én og samme leveranse, direkte på døren, uansett hvor i landet barnehagen din befinner seg. Enklere blir det ikke!

– Andre barnehagers erfaringer med Barnas Matboks

Er du nysgjerrig på hvordan andre barnehager har kommet i gang med Barnas Matboks? I denne artikkelen kan du lese om hvordan barnehagene Espira Spirea og Espira Evje opplevde overgangen fra gamle til nye matrutiner, og hvilke fordeler denne overgangen kunne by på.