Barnehagefavoritt: Kald havregrøt med eple og rosin

Grøt har lang tradisjon her i Norge, og selv om vi kanskje ikke spiser grøt hver dag lenger så er grøten trendy som aldri før. At grøt er populært, gleder Runa Spilling, klinisk ernæringsfysiolog i Orkla Foods:

Grøt er en god, gammel tradisjon som de aller fleste kan like en eller annen variant av. Den kan tilpasses de fleste behov og smaksløker, spises både varm, lunken og kald. I tillegg er grøt rimelig, som jo også er en fordel, sier hun.

Grøt er enkelt å lage, og kan varieres i det uendelige, både med tanke på smak, topping og tilberedelse. Runa Spilling forteller at det kan skilles mellom to ulike typer grøt – festgrøt og hverdagsgrøt:

«Festgrøt»

I denne kategorien finner vi risengrynsgrøt, rømmegrøt, fløyelsgrøt og andre tradisjonelle grøter som er laget med lyse kornsorter og fetere meieriprodukter. Festgrøten toppes gjerne med smør og sukker.

Det positive med denne grøten er at det handler om tradisjon og kultur. Festgrøt er mer hyggemat til jul og andre sjeldne anledninger, mens det er hverdagsgrøten vi helst ser at folk spiser til daglig, sier Spilling.

«Hverdagsgrøt»

Hverdagsgrøt, i gamle dager kalt fattigmannsgrøt, lages gjerne av havre, bygg, flerkorn, hirse og andre grove kornsorter. Det som er bra med hverdagsgrøten er at den inneholder fiber, jern og flere andre næringsstoffer som kroppen trenger. Siden den inneholder fiber, tar den litt tid å fordøye, og det gir kroppen litt jevnere tilgang på energi. Om man ønsker et vegansk eller melkefritt alternativ kan grøten kokes på vann, juice eller plantedrikker. For barn anbefaler Runa å koke den på melk slik at vi får inn litt ekstra næringsstoffer som protein, jod og kalsium. Mange synes også smaken blir rundere og litt søtere med melk og konsistensen kan tilpasses med graden av maling på kornet som brukes, eller mengde væske i forhold til gryn.

For de som ikke spiser gluten kan grøt av glutenfrie gryn være en ypperlig variasjon til brødmåltidene. Man kan koke grøten i ovn, kjele eller mikro, eller kanskje tilberede grøten i kjøleskap over natten. Da sveller kornet over natten og om morgenen er det klar kald grøt til barna, eventuelt kan man gi den ett oppkok for å få en varm start på dagen.

Festlige varianter av hverdagsgrøten

Tips til topping av hverdagsgrøten

 • Rosiner
 • Frukt og bær, eventuelt blandet med syltetøy med mindre sukker
 • Raspet frukt som kokes sammen med grøten, tilsett litt kardemomme eller kanel
 • Rent nøttesmør og raspet eple/banan
 • Yoghurt og/eller cottage cheese
 • Ristede nøtter, frø eller granola
 • Til de festlige anledninger kan kanskje en liten t-skje med sjokoladepålegg og bananer i skiver være stas på grøten.

Alle kornsorter kan brukes

Ifølge Spilling kan alle kornsorter brukes til grøt. Forskjellen kan være at ulike korn og ulik malingsgrad kan påvirke evnen til å binde vann. Noen kornsorter, som quinoa, trekker for eksempel ikke til seg vann så godt. Da er det lurt å kombinere med andre kornsorter, som for eksempel havre, tipser Spilling.

 

Også Laila Røsholt Rød, dobbel Norgesmester i grøtkoking, slår et slag for grøtmåltidet som fast innslag i hverdagen:

Grøt er veldig fin mat for barn som går på skole og i barnehage. Både fordi det metter godt, og fordi det holder blodsukkeret jevnt utover dagen, sier hun.

Røsholt Rød anbefaler å variere mellom de ulike kornsortene, og oppfordrer til å prøve nye korn. Selv er hun tilhenger av å bruke bygg i grøten, fordi det har flere helsefremmende egenskaper.

Bygg og byggflak er fin variasjon til havregryn. Bygg inneholder en type fiber som er positivt for fordøyelsen, som har gunstig effekt på magen. I tillegg bidrar det til å stabilere blodsukkeret.

Grøtekspertens tips er å legge havregryn eller byggflak i vann eller melk om kvelden. På denne måten vil kornet svelle, noe som fører til at jernopptaket i kroppen blir litt bedre. De mener det er kjempefint å ha med kald grøt i barnehagen. Denne grøten kan forberedes om kvelden, og tas med dagen etter. Tilsett gjerne byggryn, bokhvete og nøtter. Dette er rimelig mat, som gir barnet godt med energi utover dagen.

Et supert grøttips, er å ta med grøt på tur. Selv padler Laila kajakk, og fast proviant er grøt på termos. Hun forteller at når hun gjør seg klar til tur er det bare å koke opp vann, ta fram grøttermosen, fylle på hele byggkorn, litt honning, salt og rosiner. I løpet av tre, fire timer, har byggkornene svellet ferdig, og du har et varmt godt måltid. Har du med barn på tur, er det flott og ha grøt på termos klar når du kommer frem til en rasteplass. Et supert alternativ til pølser, oppfordrer hun.

Visste du at...

 • I løpet av et år spiser vi havregrøt omtrent 2 ganger i måneden
 • Før i tiden spiste hele husholdet grøten av felles fat.
 • De vanligste grøt-kornene i Norge er havre, bygg og risengryn. Man også koke grøt på rug, hvete, spelt, emmer og enkorn.
 • Grøt kokt på havre og bygg metter godt og lenge på grunn av høyt fiberinnhold. Å kombinere fiberrik mat med aktivitet og nok væske gir bedre tarmfunksjon.
 • Frem til 1900-tallet spiste nordmenn grøt hver dag, og gjerne flere ganger om dagen.
 • Hvete og risengryn var i gamledager kornsortene som tilhørte festgrøten.
 • Grøten får navnet sitt etter kornsort, væske den blir kokt på, kontekst grøten blir spist i eller oppkalt etter bygd eller by eller fatet grøten ble kokt i. For eksempel: byggrynsgrøt, vassgraut, smørgrøt, julegrøt og fløyelsgrøt.

Ulike typer grøt

 • Kjøleskapsgrøt- kjekt for travle morgener. Det passer for den som liker å bruke syrlige meieriprodukter, som yoghurt og kefir. Kjøleskapsgrøten kan også varmes hurtig i mikro på morgenen om du ønsker en varm frokost uten koketid. NB! Skal grøten varmes er det mange som foretrekker søtmelk fremfor sure melkeprodukter i grøten.
 • Ovnsbakt grøt/grøtkake. Bruk litt mindre væske enn når du lager vanlig grøt. Legg grøten i en langpanne og stek i ovnen til den er ferdig. Grøten kan fylles etter ønske. Ovnsbakt grøt er et kjekt alternativ når du skal lage mat til mange, samtidig som du gjerne skal gjøre litt andre ting ved siden av.
 • Gulrotkakegrøt. Raspet gulrot, kanel, hakkede mandler i grøten, toppet med litt vaniljeyoghurt og ristede nøtter

Gi barna en ny grøtopplevelse med kald- og ovnsbakt variant!