Minnene sitter i smaksløkene

For barna kan en dårlig opplevelse med en ingrediens eller matrett gjøre at de vegrer seg for å prøve igjen. Har barnet brent tungen en gang han/hun spiste en varm spinatsuppe kan det være at det ikke er så fristende å prøve igjen.

Ble barnet syk etter sist gang det prøvde seg på en fiskerett, er hjernen klar for å gi beskjed om at denne maten ikke er trygg.

Dette kan også gjelde intoleranser hos de små barna, eksempelvis mot gluten eller laktose. Å oppdage allergier eller matintoleranser kan være vanskelig, for barn kan føle seg dårlig av mange grunner.

Det er selvsagt viktig at man ikke ekskluderer matvarer fordi man har antagelser om intoleranse – dette må gjøres i samsvar med klinisk ernæringsfysiolog eller lege. Har dere barn hvor det er oppdaget eller mistanke om en allergi eller intoleranse, har vi skrevet guide til melkeallergi i barnehagen her, og om glutentoleranse her.

Men ofte kan det skyldes noe så enkelt som at situasjonen var kjip sist gang, eller at humøret ikke var «tunet inn» for brokkoligrateng.

Vi spiser ikke bare med munnen, men med hele kroppen og med det som er rundt oss. Å spise er ikke bare å smake og lukte, men en sammensatt opplevelse.

Enkle grep for å skape positive assosiasjoner

  • Miks noe nytt og utfordrende med noe de liker
  • La barna prøve seg frem i eget tempo
  • Lag en trygg ramme rundt måltidet

Viktig å skape nye assosiasjoner

En måte å få de kresne barna til å smake tross negative assosiasjoner er å snakke om maten.

Husker de sist de prøvde denne maten – eller noe lignende? Hvordan var det da? Dere kan oppfordre til å prøve igjen – og forklare at det kanskje blir annerledes denne gangen.

Har noen brent tungen sin, kan dere vise at maten er lunka og behagelig. Og gjør maten gøy og spennende – hver servering er mulighet til å skape nye assossiasjoner!

Kanskje er spinatsuppe Shrek sin favorittrett fordi han er så grønn?

Her er trygghet viktig. Mange kresne barn kan ha problemer med mange nye smaker på en gang.

Derfor er lurt å introdusere noe nytt og skummelt i kombinasjon med noe kjent og kjært. Husk at barn må smake nye matvarer opptil 15 ganger før de lærer at den er trygg!

Å lage trygge og gode rammer rundt maten vil også hjelpe til når dere skal spise noe litt krevende. Kanskje skru av taklampa og tenn et par stearinlys, høre på behagelig musikk, sette av litt ekstra tid til måltidet så det ikke blir så stressende, og snakke om maten dere spiser.

Trygge rammer gjør at barna våger seg litt ut av komfortsonen, og gi maten en ny sjanse – og med det en sjanse til å skape nye, gode assosiasjoner til maten de frykter!

Morsomme retter som kombinerer trygt og nytt

Dele: