– Ser jeg at noen av varene i oppskriftene ikke fungerer med budsjettet vårt, kan jeg enkelt koordinere med de varene vi allerede har inne. Vi er opptatt av å bruke mye grønnsaker, og ofte bytter vi ut kjøtt med grønnsaker som er litt billigere – sesongvarer for eksempel.

– En ypperlig inspirasjonskilde

Det forteller kjøkkenansvarlig for Espira Oreid, Cathrine Antonsen, som har jobbet med mat i mange år. Hun sitter på mye kunnskap, og bruker en del tid inne på Barnas Matboks for å titte på oppskrifter og se etter inspirasjon. 

– Det jeg har brukt Barnas Matboks mest til er å finne vegetarretter. Ofte lager jeg supper til barna, men jeg synes også det spennende med andre typer vegetarmat, noe Barnas Matboks er gode på. Jeg liker veldig godt at det er så mye grønnsaker i oppskriftene.

Espira Oreid er en fullkostbarnehage, noe som betyr at de serverer både frokost, lunsj og ettermiddagsmat – hver dag. Budsjettet er stramt, men fordi Cathrine har jobbet med mat og matservering i mange år, går planleggingen og matlagingen radig – særlig når hun kan bruke Barnas Matboks som inspirasjonskilde. 

– Konseptet er helt genialt, og man får jo servert alt på et sølvfat – absolutt alt man trenger å vite om næringsinnhold, energiinnhold, allergener, ingredienser og priser. Som fullkostbarnehage med et fast budsjett har ikke vi muligheten til å kjøre på med retter fra Barnas Matboks hver dag, men for de barnehagene som har muligheten til det, så er tjenesten helt ypperlig. 

 

Varm mat eller brødmåltid i barnehagen, hva er best?

God oversikt i oppskriftene

Cathrine planlegger som oftest én måned av gangen. Hun ser på de produktene de allerede har, og går så inn på Servicegrossisten for å etterbestille det hun mangler. Det er fint både for å hindre matsvinn, og for at hun skal kunne overholde budsjettet. 

– Noen ganger har man kanskje muligheten til å bruke oppskriftene sammen med det man allerede har inne. Det er veldig fint, og kanskje spesielt nyttig for de som kanskje ikke helt vet hvor mye mat man trenger per barn. 

Det hun liker spesielt godt med tjenesten er at det er så mange retter å velge mellom, og at alle rettene har en oversikt over næringsinnhold, energimengde og allergener.

– Lager man egne retter må man tenke på saltinnhold, karbohydrater og proteiner, men med menyplanleggeren får man det ferdig beregnet. Hos oss er ungene vant til å spise variert, og vil jeg prøve noe nytt, så fletter jeg det inn i rettene vi serverer her. På den måten kan vi jobbe oss gjennom smakene, og da blir det ikke så skummelt med nye ingredienser. Ungene er veldig fornøyde. Den grønne potetsuppa vår for eksempel, som mange av barna var skeptiske til i starten, omdøpte vi til Hulkensuppa, og nå liker alle den. 

Sesongvarer i fokus

Når Espira Oreid setter sammen menyene sine, liker de å bruke sesongvarer. De har også en egen spirehage som de steller sammen med barna, og om høsten liker de å bruke det de høster fra den, i matlagingen. Med oppskriftsbilbioteket til Barnas Matboks, kan Cathrine enkelt gå inn og søke på ulike sesongbaserte retter.

– Sesongvarer er ofte mye billigere enn andre varer, og trenger jeg idéer eller hjelp til noe, går jeg inn på Barnas Matboks og titter. Det er mye spennende å velge mellom.

Med over 80 små munner, og 15 store munner å mette, er det like viktig for Espira Oreid at maten næringsrik, som den er variert. Det er ikke alltid like lett, særlig ikke med de minste barna, men med hjelp av litt kreativitet er det ingen sak for den ernæringsbevisste barnehagen. 

– Vi har en ramme med oversikt over all maten vi skal spise i løpet av dagen, og hva alle rettene består av. Da kan barna gå og se på bildene, og vite hva de får. At de har forståelse for hva de skal spise, tror jeg er viktig. 

Er du nysgjerrig på hvordan andre barnehager har kommet i gang med Barnas Matboks? Les om erfaringene til Espira Spirea i Oslo, og Espira Evje her