Bakedag

Bakedag i seg selv er en fast juletradisjon, men ofte også et oppspill til en festdag. Kanskje dere planlegger julefrokost eller nissefest? Baking er et perfekt utgangspunkt for å lære barn om samarbeid og verdien av å gi. Hvorfor ikke gi barna i oppgave å bake grove lussekatter til noen de er glade i? Dere kan også samarbeide om å steke grove lunsjvafler – saftige godsaker som smaker kjempegodt med en skinkeskive og litt grønt som fyll.

Husk å sette av nok tid og la de små få oppleve julestemning via bakegleden. Synes dere tanken på barn som baker er litt stressende? Marit, Fagsjef matglede, deler sine beste tips til en suksessfull bakedag i barnehagen.

La barna bake julen inn!

Snakk om andre høytidsmarkeringer

Ikke alle barn feirer jul – for noen er kanskje Id, samenes nasjonaldag, hinduistisk Divali eller kinesisk nyttår årets høydepunkt. Derfor kan det være en god idé å bruke juletiden på å lære barna om hverandres tradisjoner. Server gjerne retter fra ulike kulturer for å lære barna om mangfold. Den samiske retten Bidos for eksempel, er perfekt for kalde kropper etter en lang dag ute i snøen.

I Solvang barnehage jobber de aktivt med inkludering og mangfoldig feiring av tradisjoner.

Les mer om hvordan de markerer julen

Tenn lys til advent

Tenn lys

Kristne refererer ofte til Jesus som både «lyset som skinner i mørket» og «en gave», men når dere tenner lys kan dere også snakke om at lystenning er vanlig i flere høytider. Kristne tenner ett lys for hver søndag, og leser gjerne en bønn. Mange ikke-kristne tenner også lys, men leser kanskje i stedet et dikt, som for eksempel Inger Hagerups dikt om glede, lengsel, håp og fred. Dette kan gi gjenklang hos både religiøse og ikke-religiøse. Ikke glem gløggen – den perfekte kompanjongen til en hyggelig stund.

Vil du vite mer om hvordan dere kan markere advent i barnehagen?

Les om hvorfor vi tenner lys og måter å snakke om jul på i barnehagen.