Vi i Barnas Matboks brenner for en bærekraftig utvikling – og mat som både er bra for kloden og kidsa. Derfor har vi en klimasmart meny, som passer fint for alle klimareddere i norske barnehager.

Gode valg hver dag

Vi synes det bør være like enkelt å forstå hvordan maten vi spiser påvirker klimaet, som hvordan den påvirker helsa vår. Men når man handler mat er det vanskelig å vite hvilke matvarer som har stort eller lite klimaavtrykk. For å gjøre det enklere å ta klimasmarte valg rundt matbordet – har vi samlet litt nyttig informasjon som det kan være nyttig å være klar over for å ta gode, klimasmarte valg i hverdagen.

Tips for å spise klimasmart:

  1. Spis norskdyrket. Grønnsaker, rotfrukter og frukt som vokser i Norge er som regel mer smakfulle fordi de vokser langsommere. I tillegg sparer det miljøet takket være kortere transport.
  2. Spis i sesong. Sesongvarer krever mindre energi til produksjon, transport og lagring. I tillegg er det ofte også billige når de er på sitt aller beste.
  3. Spis mindre kjøtt. Å redusere kjøttforbruket er et av de viktigste klimatiltakene en som forbruker kan bidra med selv, og det er positivt for egen helse også.
  4. Se etter Klodemerket. Velger du produkter merket med Klodemerket – vet du at måltidet bidrar til å nå FNs 1,5 gradersmål for global oppvarming.

 

På Barnas Matboks sørger vi for at 2/5 er vegetaroppskrifter og 2/5 er oppskrifter med fisk, slik at det skal være et godt utvalg å ta av. Mer grønnsaker og fisk er bra både for helsa og planeten!

Nå har vi også introdusert ferdig kutta grønnsaker i flere av våre oppskrifter. Det gjør det enda enklere å velge grønne, gode retter.

Klimasmart mat i én uke

For å gjøre det enkelt å lage klimasmart mat – har vi beregnet klimaavtrykket til fem oppskrifter på Barnas Matboks, alle merket med Klodemerket. Det betyr at disse oppskriftene har et klimaavtrykk på under 0,8 kg CO2 ekvivalenter per porsjon. Nivået på hva som er en klimasmart porsjon – og som kvalifiserer til å få Klodemerket – er utarbeidet av forskere på det svenske forskningsinstituttet, RISE.

Vi har satt sammen dette som en ukesmeny på Barnasmatboks.no. Sett oppskriftene på menyen slik det passer dere og bli med på dugnaden. Det både gjør og smaker godt!

Samtidig er måltidene en gylden anledning til å prate med barna om hvorfor dette er viktig. Hvordan påvirker det vi spiser jordkloden? Hvilke enkle og morsomme ting kan vi gjøre for å bli med å sørge for at jorda har det bra? Til dette har vi samlet noen gøyale aktiviteter og samtaletemaer som kan gjøres sammen med barna for å lære dem om klima og miljø.

Lag disse klimasmarte rettene i barnehagen!