Skap en matkultur for barna

Det siste året har Lavik barnehage hatt mat som gjennomgående tema. De har blant annet hatt fokus på måltidsglede, matkultur, matmot og naturens ressurser. Ved å prate og sette seg inn i ulike aspekter ved mat har barna blitt tryggere på å prøve nye smaker.

Gjersvoll understreker viktigheten av å være sammen når man spiser. Barna får se hverandre smake på ting, snakke om mat og lytte til hverandre. Måltidet blir et sosialt samlingspunkt, og bruker man tid på det, får man en god hverdag.

Fra jord til bord

Å la barna dyrke sin egen mat kan være med på å skape entusiasme rundt frukt og grønnsaker de ellers ville vært skeptiske til å prøve. Lavik barnehage har en egen åker hvor barna har vært med på å plante og plukke sukkererter, gulrøtter, kål, jordbær, epler og pærer.

Hver uke lager barna i Lavik barnehage et varmt måltid, ofte med ingredienser de selv har dyrket. Ikke bare synes de det er gøy å lage mat, de blir også mindre skeptiske til maten når de lager den selv. Gjersvoll påpeker at det å la barna utforske og bli kjent med maten gjennom matlaging er veldig samlende.

Les også: Sammenheng mellom mat og humør

Når andre smaker, smaker barna også

Å spise i fellesskap er ikke bare fint for det sosiale, det kan også være med på å senke terskelen for å prøve ny mat. Barn ser både til hverandre og til voksne, og gode forbilder kan være med på å gjøre “æsj” til “nam”.

I Lavik barnehage har de begynt med ukentlige smaksprøver av frukt, bær, grønnsaker og yoghurt. Noen av barna har til og med blitt så tøffe at de blindtester maten. Barna blir ofte inspirert til å prøve når de ser at andre tør.

Med Barnas Matboks har Lavik barnehage fått tilgang til over 100 sunne oppskrifter barna elsker. Menyen barnehagen velger blir levert helt frem til døra. Enkelt, sunt og skikkelig godt!

Se her: Kan det å spise i fellesskap kurere kresne barn?