Av Runa Spilling, ernæringsekspert

Smakssansen er en kompleks sans, som er ulik fra menneske til menneske, og utvikler seg etter hvert som vi blir eldre. Hvordan vi opplever at noe smaker preger vårt forhold til mat hele livet. Det gjør det viktig for alle som er rundt barn å ha et bevisst forhold til hvordan smakssansen virker, og hvordan den utvikler seg hos de minste.

Allerede fra fosterstadiet starter utviklingen av smakssansen, og det nyfødte barnet er (som så mange av oss) mest glad i det søte. Men siden et spedbarn er overlatt til omgivelsene, må det ha full tillit til maten det blir gitt. Derfor er også smaksløkene mindre krasse.

Etter hvert som barnet blir mer og mer selvstendig, blir det også mer kresent. Og godt er det. For hvordan skulle vi ellers forstått at noe ikke er bra for oss, om ikke smakssansene ga oss beskjed om at «her er noe galt»?

De kresne smaksløkene er tegn på en frisk og smart kropp. En kropp som sier ifra at det vi har fått i oss nå kan være giftig.

Men dessverre kan denne refleksen dra med seg god og næringsrik mat i dragsuget. Det vet alle som har forsøkt å gi en toåring et stykke brokkoli. Smakssansene har nå utviklet seg til det stadium at kroppen reagerer på matens bitterstoffer. Det gjør at smakssansen sender beskjed om at dette grønne lille treet kan være giftig. Og vipps, så ligger halvtygd brokkoli på bordet eller gulvet.

Vi mennesker har omtrent 10.000 smaksløker, og barn har litt flere enn voksne. Så det er ikke rart at tunga kan være litt kresen i møte med mat som er ukjent og utrygg.

Derfor er det to grunnleggende ideer når vi skal lære barna å smake ny mat: øvelse gjør mester, og sett leken i fokus.

Forskning viser nemlig at om barn prøver en ny smak omtrent ti-femten ganger, vil det vende seg til smaken.

Visste du at...

  • Smakssansen og luktesansen er nært knyttet. Holder du for nesa mens du spiser blir smaken mye svakere.

Men for barnet i det hele tatt skal prøve å maten de er skeptiske til er lek og moro viktig. Her kan det være fint å utforske de ulike smakene: salt, søtt, surt, bittert og umami. Gi barna en salt kjeks, en drue, en sitron, en grapefrukt og en skinkebit – og snakk om hvordan de smaker forskjellig i munnen.

Fremover vil vi komme med flere artikler om dette temaet. Vi vil undersøke hvorfor barna er skeptiske til ulike typer mat. I tillegg vil se på hvilke aktiviteter som kan gjøre det enklere for de minste å teste mat de ikke føler seg trygge på.

Småbarnsforeldre og barnehageansatte har en hektisk hverdag og et stort ansvar, og vi ønsker å hjelpe dere på veien.

Å spise og smake skal være lekent og gøy. For matvanene som legges som liten, påvirker barnas forhold til mat resten av livet.

Gode retter til å utforske smakssansen

Dele: