Samtlige oppskrifter i Barnas Matboks er spesielt utviklet i samarbeid med kokker og ernæringsfysiologer for å tilfredsstille barneganer og imøtekomme de ulike behovene i barnehagen. Samtidig har fokus vært på økt andel frukt/grønt og mindre salt, mettet fett og tilsatt sukker.

 

Sammensetning næringsstoffer

Våre kokker har møtt på utfordringer når de i tillegg til å tenke på smak, skal imøtekomme offentlige anbefalinger for sammensetning av kost basert på fordeling av energi fra karbohydrater, proteiner og fett, samt ivareta andre ernæringsaspekter. Med godt samarbeid er vi stolte over å kunne presentere oppskrifter som passer godt inn i ukesmenyen til barnehager.

 

I ukesmenyen finner du en oversikt over den gjennomsnittlige energifordelingen basert på oppskriftene du velger ut. Dette gjør det enkelt å se om du overholder anbefalingene.

 

Barn og energi

Det er ingen enkel oppgave å gi et gjennomsnittlig energinivå for barn da både vekst, høyde, vekt og aktivitetsnivå spiller inn i totalbildet. For å beregne størrelsen på porsjoner i våre oppskrifter har vi gått ut i fra at det er en variasjon i mengde mat barna spiser fra måltid til måltid. Vi har vel alle vært borti lille «Oda» som den ene dagen ikke skal ha mat og den neste dagen spiser dobbelt så mye som pappa. Dette er naturlig variasjon i matinntaket og så lenge «Oda» vokser i henhold til egen kurve og er aktivt tilstede, så kan vi senke skuldrene. Barn styres i større grad enn voksne av kroppens naturlige mekanismer for energikontroll og her er det lurt å la barna lære seg til å høre på og reagere på disse.

For å unngå unødig matsvinn har vi beregnet oppskriftene ut i fra antall barn og barneporsjoner. Skal voksne spise kan det være lurt å lage litt ekstra mat og man kan gjerne ha litt knekkebrød/brød/havregryn i bakhånd i tilfelle du en dag har et flertall av «pappaspisere» i barnehagen.

 

Matvareutvalget

Barnas Matboks har inkludert alt av frukt, grønt, ren fisk/kjøtt/fugl og magre meieriprodukter i oppskriftene. Vi har fokusert på Nøkkelhullmerkede matvarer eller matvarer som i kombinasjon med andre råvarer enkelt tilfredsstiller våre krav til sammensetning. Av fiskeprodukter har vi plukket ut varianter som er nøkkelhullmerkede eller panert med grønnsaker/kikkerter, og middagskokkene har laget spesialtilpassede supper med høyere grønnsaksinnhold og mindre salt. Suppene kan spises som de er, med brød/pasta, eller brukes som baser for å lage barnehagekokkens spesialsuppe. Av fettkilder har vi prioritert de umettede fettkildene og rapsolje er en gjenganger.

 

Vi bør alle øke inntaket av frukt og grønt og  vi har derfor valgt å fokusere på at alle fullverdige måltider skal bidra med min. 50 g frukt/grønt per porsjon, noe som gir ca. 1/5 om dagen for små barnehagebarn. Inntaket av fisk blant unge ligger på omtrent halvparten av anbefalt mengde og befolkningen har i lengre tid blitt anbefalt å øke inntaket av fisk. For å adressere dette har vi inkludert flere gode fiske-oppskrifter i barnevennlig versjon. I barnehager feirer man stadig vekk bursdager som ofte inkluderer sukker og fett, og vi har derfor laget flere sunnere varianter av tradisjonelle oppskrifter og har gode tips til andre måter å sette ekstra stas på bursdagsbarnet.

 

Salt

At det er lite salt i maten vil kanskje en voksen gane merke, men ikke nødvendigvis barna. Voksne er anbefalt et saltinntak på maksimalt 5-6 g/dg, men for barn ligger anbefalingene på maks 3 – 4 gram (en halv ts salt). Gjennomsnittsnordmannen spiser ca. dobbelt så mye salt som anbefalt og maks-nivået til et barn blir veldig fort dekket om det ikke fokuseres på mindre salt. Saltreduksjon anses av WHO som et av de mest kostnadseffektive tiltakene for bedre hjerte- og kar-helse. Vi anbefaler derfor at voksne unngår å kommentere saltmengder og unngår å salte egen mat for å være gode forbilder for barna.

Bodil brokkoli gillar

Derfor er maten vår bra for barn

  • Alle våre oppskrifter er utviklet av profesjonelle kokker og klinisk ernæringsfysiolog
  • Fokus på frukt/grønt og grovt
  • Fokus på mindre tilsatt salt, tilsatt sukker og mettet fett

Dele: