Av Runa Spilling, klinisk ernæringsfysiolog

Som voksne er vi forbilder til de små – også når det gjelder mat. I barnehagen er det derfor viktig å være bevisst ordene dere velger og kroppspråket dere viser.

Når det kommer til å prate om mat finnes det ingen fasit. Likevel er det noen enkle grunnregler å forholde seg til for å skape en mest mulig trygg atmosfære rundt måltidene i barnehagen.

Vær bevisst hvordan dere reagerer

Det viktigste er å ha et bevisst forhold til hvordan maten serveres. Snakk sammen på pauserommet om måltidene i barnehagen. Hvordan prater dere om maten dere serverer? Er det noen ord dere bruker som er med på å bygge opp om barnas skepsis? Hva fungerer for å få de kresne barna til å teste ut nye retter?

Tenk godt gjennom hvordan måltidene er. Som alle vet, får barn med seg så mye mer enn hva vi kanskje tror.

Hygge og trygghet

Så gjelder det selve situasjonen. Kanskje kan det være en god ide å skru taklampa litt ned og tenne et stearinlys? Selv om barna viser motstand, er det viktig ikke å bygge opp om skepsisen. Det er helt greit å føle seg utrygg i møte med ny og ukjent mat, men det kan også vendes fra stort problem til spennende utfordring. Å spise er som å være en detektiv i matens mystiske verden!

Det kan også være lurt å servere mat dere selv er noenlunde trygge på. At dere stråler av trygghet og tro på at maten faktisk er god, gjør det enklere for de minste å gi det et forsøk. Vis frem med ansiktsuttrykk og ord at maten smaker og gjør godt når dere spiser selv.

Vis hvor enkelt det er

Å prate om spising som noe enkelt kan gjøre det lettere for mange barn å teste den. Bruk positive ord og ledende spørsmål som «hva vil du smake først?» eller «nå bare smaker vi, og så kan vi prøve noe annet om du ikke liker det». Det er med på å senke forventningene, og slik gjøre det enklere for dem å teste litt. Om de fortsatt ikke liker maten er det også helt okei – men ikke gi opp!

Etter måltidet kan dere prate sammen om maten. Husk å stille positive spørsmål. Hva likte de med maten? Prat om hvorfor maten de nettopp har spist er god: Fisken gjør dem friske og raske, av spinaten blir de sterke og å spise tomat er tøft!

Ros og nye sjanser

Derfor er det viktig å gi dem ros når de forsøker. Kanskje kan alle få et stjerneklistermerke på plassen når de har forsøkt denne fiskegryta?

Og om noen fortsatt har nektet å teste er det viktig å avdramatisere det. Det er ingen stor sak – barn trenger ofte å eksponeres for en matvare eller rett flere ganger før den aksepteres, så ikke gi opp etter første gang. Bare start med blanke ark neste gang retten serveres!

Morsomme retter å teste

Dele: