Fakta og med spinat i barnehagen

Du trenger:

  • Desilitermål
  • Vann
  • Spinat
  • Stekepanne med smør/ olje

Slik gjør dere:

  • Begynn med å se på spinaten i fersk tilstand, og la barna smake på de friske, grønne bladene. Deretter tar dere opp desilitermålet og putter så mye spinat dere bare klarer oppi, slik at hele målet fylles. Tror dere at noen av dere klarer å spise all den spinaten?
  • Nå er det tid for å varme opp spinaten! Spør gjerne barna om hva de tror kommer til å skje; har noen av dem varmet opp spinat før? Hva skjedde da?
  • Hell spinaten i stekepannen, og stek den i litt smør eller olje, helt til den har krympet masse.
    Hva har skjedd?

Dette kan være vanskelig å forstå for de mindre barna, og derfor er neste steg å vise dem akkurat hvor mye vann det er snakk om.

  • Vis barna hvor mye vann det er snakk om ved å måle opp 1 desiliter vann. Dette tilsvarer mengden grønt og fiber i spinaten. Deretter heller du på ytterligere 9 desiliter vann, og forteller barna at så mye vann er det faktisk i spinat – den inneholder så mye som 91 prosent vann og kun 9 prosent tørrstoff.
  • Spinat er bygget opp av mange bittesmå rundinger fylt med blant annet vann, og når vi steker spinat går boblene/ rundingene i stykker og vannet siver ut av spinaten.
  • Da blir det skikkelig lite vann igjen. Den stekte spinaten inneholder altså mye mindre vann enn fersk spinat.