Blåbær er stas for de fleste barnehagebarna

Barn elsker å gå på oppdagelsesferd utendørs, og nå som det er blåbærsesong, blir turen både ekstra smakfull og morsom. Med varmere vær kommer månedene hvor det bugner av deilige smaker i skog og mark, og her kan både store og små få seg en overraskelse over alt som kan spises. Her er noen turaktiviteter barnehagebarna kommer til å elske:

1. Dra på blåbærtur

Blåbærsesongen er som regel fra midten av juli til slutten av august, men med varme vårmåneder kan den gjerne starte tidligere. Er dere heldige kan dere også finne bringebær eller markjordbær ute i marka. Barn synes det er gøy å klare og plukke en full kopp, så det kan være lurt å ha med seg små beholdere når dere skal ut og plukke bær. Etter at bærene er sanket kan dere se på fargene, og kjenne på smakene.

2. Sammenligne med “butikk-bær”

Sammenlikn gjerne bærene dere fant ute med dem du kan kjøpe i matbutikken. Bærene som vokser i Norge er ferdige til å spise akkurat nå. De har masse farger inni seg, som gjør at de er ekstra gode for kroppen. De hvite bærene har reist langt med fly og grodd inne i drivhus.

3. Blåbærsmoothie

Ta med bærene tilbake i barnehagen og bruk dem i matlagingen. Det er for eksempel veldig enkelt å lage en blåbærsmoothie med blåbær, banan og appelsinjuice.

4. Lek steinalder

Dra tilbake i tid! Hva spiste egentlig menneskene før vi kunne kjøpe all maten på matbutikken? Snakk om hvordan de overlevde, og gå på jakt etter spiselige ting.
Forslag kan være:

  • Blåbær
  • Løvetannblader
  • Bringebær
  • Markjordbær
  • Brennesle

5. Lag en smakskalender

Finn ut hva som vokser ute i de ulike sesongene. Barna krysser av på det de har funnet ute, om de smakte på det de fant og setter ord på hva det smakte. Et tips er å gjøre denne aktiviteten i mindre grupper, med en pedagog og fire til fem barn.

6. Lag brenneslesuppe

På med hanskene og ut for å plukke brennesle! Planten kan kokes opp til suppe, eller hakkes og brukes i omeletter. Snakk om hva som skjer med brennstoffene når de varmes opp, og hvorfor det kan være viktig å varme opp mat; både når det gjelder konservering, at varmen dreper bakterier, og at maten blir lettere å fordøye.

7. Finn fargerike blomster

Mange barn liker å plukke blomster med fine, sterke farger. Gå ut sammen og se hvor mange forskjellige sorter dere finner. Etterpå kan dere lære hva de ulike blomstene heter, og ta dem med tilbake til barnehagen. Fine blomstertyper er løvetann, geitrams, smørblomst, hvitveis og blåveis. Hva med å la de større barna prøve seg på å lage løvetannkrans?
Plukk blomsterhodene forsiktig av kløverblomster eller løvetann og pynt lunsjen med dem. Tenk at blomster kan spises!

8. Lag blomsterparfyme

Hakk blomsterknopper og blader, og legg dem i litt vann med lokk over natten. Eksperimenter med forskjellige sammensetninger av like og ulike sorter sammen. Neste morgen kan dere lukte sammen, og ha det gøy med blomsterparfymene. Lukter noen bedre enn andre?

9. Fargelegg med blomsterblader

Bruk hvite fargeleggingsark med store figurer, og lim på blomsterblader. Begynn med å lime innenfor strekene, så blir det lettere å legge på bladene. Her er det bare kreativiteten som setter grenser! Hva med å bruke det gule på løvetannen til en vakker sol? Eller gjøre 17. mai flagget blått med blåveisblader?

10. Lag et blomsterbokmerke

Selv om blomstene dere plukker ikke skal leve i naturen lenger, kan de fortsatt bli bevart i lang tid som bokmerker. Press blomstene over natten, og legg dem fint mellom et hardt ark og kontaktpapir. Barna kan pynte bokmerkene sine slik de selv vil, og velge mellom blomstene dere har plukket.

 

Nå er det blåbærsesong og lett for små og større barn i barnehagen å plukke bærene selv.

Ut på tur

Bruk nærområdet

Naturen har mye spennende å by på, for både store og små. Og du trenger ikke reise langt for å gjøre turen morsom for de minste. Gå på oppdagelsesferd i nærområdet, og finn naturskattene der. Skal dere spise det dere finner er det nok lurt å passe på at dere ikke plukker nær en eksosfylt vei. Det kan også være lurt å ha god dialog med foreldre i forkant, slik at poden ikke dukker opp i lyse og hvite klær når dere skal på blåbærtur.