Aktivitetstips uterydding i barnehagen

Tenk enkelt

Hver gang vi er ute på tur, tar vi med oss pose og plukker søppel etter hvert, sier Ingeborg Andresen, styrer i Hellerudtoppen barnehage.

Så godt det går med det skitne søppelet, legger de plastavfall i de blå resirkuleringsposene, og glass i glasskontainer. Ungene er veldig opptatt av å legge ting i riktige poser, forteller Ingeborg.

 

Vær forbilder

Barn kan bli sterke aktører for bærekraftige handlinger. Bare se på Greta Tunberg! Men små barn vet ikke intuitivt hva som er rett, derfor er det viktig at dere som barnehageansatte har en holdning til at dette er viktig at barna lærer, sier Veronica Bergan. Hun er førsteamanuensis i naturfagdidaktikk på barnehagelærerutdanningen ved UiT Norges arktiske universitet, og en av redaktørene bak boka Bærekraft i praksis i barnehagen.

1. Bli med på aksjoner

Det som kastes på bakken, havner etter hvert i havet, der fugl og fisk og hval kan spise det. LOOP, stiftelsen for kildesortering,har derfor satt i gang kampanjen #5for hvalen der de oppfordrer barn og voksne til å plukke opp 5 søppelting hver dag.

Om 1 av 5 gjør dette vil det fjerne 35 tonn søppel fra naturen daglig, sier Fredrikke Friis Bertheussen, ansvarlig for LOOPMiljøskole.no. Nettsiden tilbyr gratis undervisningsmateriell for barnehager. Man kan blant annet bestille aktivitetshefter til alle barna i barnehagen om kretsløp, kildesortering og gjenvinning.

I heftet Kaia & Karim: Fuglen som Forsvant lærer for eksempel barna om nedbrytere og hvorfor søppel ikke hører hjemme i naturen, tipser Bertheussen.

Ruskens våraksjon er en annen kampanje som mange barnehager deltar i. Hellerudtoppen barnehage har hvert år faste ryddeplasser i lokalmiljøet. I tillegg henger de opp plakater, rettet mot hunde-eiere.

Det er mye hundebæsj ute når snøen smelter, og det er ungene veldig opptatt av! poengterer styrer Ingeborg Andresen.

 

2. Konkurrer mot andre barnehager

Hvor mange av de 10 truslene (se bilde) klarer deres barnehage å plukke i løpet av en måned? Gå sammen med andre barnehager i distriktet og gjør det til en konkurranse. Hver gang dere er ute på tur og plukker søppel, tar dere bilde av søppelet. Bildene kan dere bruke i et prosjekt dere dere snakker med barna om hva som hører til – og ikke hører til i naturen.

 

3. Lag et komposteringsprosjekt

Ha fokus på kretsløpet i naturen. Førsteamanuensis Veronica Bergan tipser om å bruke halvannen liters tomme brusflasker som man fyller med jord, matrester og ulike ting barna plukker opp ute. På den måten kan de følge med på naturens kretsløp, og se at matvarer får mugg og etterhvert «forsvinner» inn i jorda, mens plast eller annet søppel ikke brytes ned.

Lag kompost av søppelet dere lager i barnehagen

4. Komposter med meitemark

Fyll et 2- 3 liters glass med sand, jord, løv, gress og noen meitemark. Vann forsiktig. Jorda skal være fuktig, men ikke våt og ikke tørr. Teip et svart papir eller svart plast rundt glasset. Ta av papir/plast en gang i uka og studer hva som har skjedd. Pass på at marken får nok mat.

 

5. Hjelp humlene

I følge Naturvernforbundet viser undersøkelser verden rundt at barnas lekemiljø og -radius stadig krymper. Dermed synker også kjennskapen til våre naturlige omgivelser og barna får ikke opplevd verdien i å studere pollinerende insekter og småfugler. På nettsiden til blant andre Miljøagentene og Den Naturlige skolesekken, får dere tips om hvordan dere kan lage enkle dyrkeprosjekter eller bygge insekthoteller til hjelp for humler, bier og andre insekter.

 

6. Lek med det dere rydder opp ute

Naturen er full av gjenbruksmaterialer som kan brukes i for eksempel formingsprosjekter eller som byggematerialer i fantasifulle konstruksjoner. På den måten får barna både lært om gjenbruk og kreativitet.

Gøy å rake løv i barnehagen

7. Ha vårdugnad med foreldre

Mange barnehager inviterer foreldre med på dugnad når uteområdet skal stelles etter vinteren. Da kan dugnaden også innebære reparasjon av sykler eller leker sånn at de kan vare litt lenger, tipser Veronica Bergan.

Det kan også være byttedag, med bytte klær, utstyr og leker som egne barn har vokst fra.

 

8. Bevar noe vilt

Når uteområdene ryddes etter vintermånedene, kan de voksne være raske til å luke, rydde og klippe ned slik at alt er striglet og rent. Men tenk så mye utforsking og kreativitet det trigger i barna å få leke i natur som er litt «vill». Slike grønne lunger er ofte barnas favorittlekesteder – og byr også på viktig naturmangfold.

 

9. Spis ugresset

Er ugress søppel eller muligheter? Visste du at både løvetannblader, kløver og vassarve kan spises? Samle inn, vask bladene og hakk over salaten.

 

Husk! Ha utstyret klart

Hvis utstyret er lett tilgjengelig hver gang dere skal ut på tur, jo lettere er det at søppelplukking i nærområdet blir en del av hverdagsrutinen. Utstyr som er fint å bruke, er plukkeklype, hansker, ulike søppelposer (for sortering underveis), samt en avfallsdunk.

Visste du at

  • Mange tenker at det er vanskelig for barnehagebarn å forholde seg til begreper som miljø og bærekraft. Men en studie ved Universitetet i Stavanger viste at barna tvert i mot gledet seg til å lære mer om ulike sammenhenger i naturen. De likte også å snakke om det.

Kilder: Naturvenforbundet, LOOP Miljøskole, Forskning.no.