–Idun usøtet kan du servere barna uten dårlig samvittighet. I vanlig ketchup er det ofte søtningsstoffer eller tilsatt sukker. Søtningsstoffer er ikke anbefalt for barn under 3 år. Små barn har en liten kropp i forhold til hvor mye de spiser og drikker, og kan derfor komme seg opp i maks anbefalt inntak av søtningsstoffer mye raskere enn voksne, sier ernæringsrådgiver Rita Nilsen McStay.

I de norske kostholdsanbefalingene står det at maks 10 prosent av energien vi får i oss (kalorier) skal komme fra tilsatt sukker. For et barn som skal ha i seg ca 1000 kcal om dagen betyr det maks 25 gram sukker. Det tilsvarer omtrent en saftis, en spiseskje ketchup og et beger med yoghurt.

–I tillegg til dette kommer sukkeret som er tilsatt i annen mat som brød, kjeks, syltetøy, saft osv. Da er det fint å redusere sukker der vi kan, uten å bruke andre søtstoffer eller ofre den gode smaken, forteller McStay.

Funker for sukkerfrie barnehager

Med nye Idun usøtet ketchup kan såkalte sukkerfrie barnehager også servere ketchup til pølsene når barna er på tur.

–Det er mange barnehager som er såkalt «sukkerfrie», som vanligvis betyr at de ikke serverer mat med tilsatt sukker, og barna får ikke lov å ha med seg mat med tilsatt sukker. Dette inkluderer yoghurt og ketchup, sier McStay.

McStay mener også at med ketchup uten tilsatt sukker og søtstoff, kan den fint brukes som en enkel tomatsaus eller til å heve smaken på en tomatsaus laget av hakkede tomater.

–Perfekt til pizza og pastaretter, superenkelt for de som lager maten, og smakfullt og sunt for barna som spiser den, sier McStay.

Både sunn og god

Det er veldig viktig for oss i Barnas Matboks at maten ikke bare er sunn, men at den også smaker godt. Hvis ikke barna spiser maten har det ikke noe å si hvor sunn den er.

–Gjennom å jobbe med mat til barnehager ser vi hvilke produktbehov som finnes for at det skal bli lettere å servere sunn og god mat til barna. Ketchupen er en favoritt blant barn, og vi er stolte og glade over å endelig kunne levere en ketchup uten kunstig søtning og tilsatt sukker, forteller McStay.

McStay sier videre at for å klare å lage en ketchup uten tilsatt sukker har de valgt ut helt spesielle tomater, som er fyldige og gode på smak.

–Her bruker vi en tomatpure som har mer sødme, mer solmoden og søt tomat. Vi har prøvd å bevare identiteten til den standard ketchupen med de kjente krydderne til Idun Ketchup, men redusert på salt og sukker.

Ketchupen har et lavt innhold av fett, har mindre enn 5 prosent sukkerarter, mindre enn 0,8 gram salt per 100 gram, og inneholder ikke søtstoffer.

Visste du at ...?

  • Ketchup brukes over store deler av verdenen
  • Tomatinnholdet i norske ketchuper varierer fra ca 20 % opptil 80 %
  • Idun tomatketchup ble lansert i 1960 –60 år i år!
  • De fleste barn elsker ketchup

Oppskrifter med Idun usøtet ketchup